Favorieten aan kop, maar niet overtuigend

De meesterklasse viertallencompetitie is afgelopen weekend van start gegaan. In deze hoogste nationale divisie spelen 12 teams. Na drie weekenden zijn de voorronden afgelopen (het tweede weekend is op 2 en 3 november, het derde op 23 en 24 november), iedereen speelt één keer tegen elkaar over 2x12 spellen.

Hierna plaatsen de nummers één en twee zich rechtstreeks voor de halve finale, drie tot en met zes plaatst zich voor de kwartfinale en de onderste zes spelen nog een ronde tegen elkaar om uit te maken welke drie teams degraderen. De wedstrijden worden gespeeld in het nieuwe bondsgebouw, het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel, Utrecht.

Na één weekend is er van de MK natuurlijk nog niet zoveel te zeggen, maar 't Onstein (met Maas-Ramondt en Jansma-Verhees) heeft voorzichtig de leiding genomen. Erg overtuigend was het allemaal nog niet. Jansma, toch een specialist als het om tegenspel gaat, vond op de volgende twee spellen niet de beste verdediging.

NZ weten op het spel in diagram 1 een flinterdunne 4 te bereiken:

West Noord Oost Zuid

2 1) dbl 3 4

pas pas pas

1) Muiderberg (5 krt , 4krt /, 6-10 punten)

Jansma moest tegen 4 uitkomen. Alle kleuren kwamen in aanmerking. Met een klaveren of ruitenstart heeft 4 geen kans, omdat in het eerste geval de verdediging direct een klaverenslag ontwikkelt, in het tweede geval dreigt er een aftroever in de ruiten. Jansma verkoos een troefstart en dat liet de zaken nog even in het midden. De leider nam met A en speelde harten naar de vrouw voor de aas van Jansma. Hij dacht nu dat klaveren naspel te laat zou zijn en speelde daarom maar passief harten na. Toch kan het spel nog down als hij klaveren had nagespeeld. De leider is gedwongen om met A te nemen en op HB twee klaveren weg te gooien. Hierna komt er een kleine schoppen uit de dummy voor de heer van oost die nu klaveren nakomt, de leider troeft met de tien. Omdat de leider nog van slag moet met A, kan hij de laatste troef niet trekken. Dan zouden de verdedigers alsnog een klaverenslag krijgen. Maar als de leider de laatste troef niet trekt, speelt oost als hij aan slag komt met A weer klaveren, waarna de leider gedwongen is te troeven met V en B tot downslag promoveert. Zelfs met A als uitkomst en klaveren na, kan 4 nog down gespeeld worden!

Ook op het volgende spel was de leider vermoedelijk down gegaan bij een andere voortzetting (zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

- - - 1

pas 1 pas 1SA

pas 2 1) pas 2 2)

pas 4 pas pas

pas

1) Check-back Stayman (vraagt nadere informatie)

2) Niets meer te melden

Alweer houden NZ van doorbieden. Voor Jansma was het niet moeilijk om tegen 4 met AH uitkomen, maar wat nu?

Stel, Jansma had passief verdedigd door ruiten na te komen. De leider neemt in de dummy met B en speelt een kleine harten naar de tien en een harten naar de heer voor de aas van oost, die met harten van slag gaat voor zuid. De beste kans voor de leider is nu om V te snijden, met één down tot gevolg.

Jansma speelde na AH echter klaveren na voor de boer van de leider (terecht legde Verhees niet H in) en die kreeg nu ineens een extra optie, waar hij dankbaar gebruik van maakte. Hij speelde een kleine klaveren getroefd en H voor oost, die ruiten na speelde voor de boer. De leider gooide V weg en nam de hartensnit. Dus door het klaverennaspel van Jansma had de leider de schoppenkleur niet meer nodig.

Op het laatste spel (zie diagram 3), stond Jansma wederom onder druk, maar ditmaal loste hij de problemen adequaat op (zie diagram 3).

Eindelijk overboden NZ hun hand dan een keer:

West Noord Oost Zuid

- pas pas 1 ?

2 1) dbl 2) 3 6 ?!?!

pas pas pas

1) Zwakke sprong

2) Negatief (maar zuid rekende op wat meer)

Zuid hoopte dat noord van de drie ontbrekende sleutelhonneurs (H, H en A) er twee zou hebben. Gezien het negatieve doublet op 2 was dat geen onredelijke gedachte, maar de kaart van noord viel voor zuid een beetje tegen. Desalniettemin is 6 nog niet zomaar down. Jansma begon goed door gewoon harten te starten voor de aas van zuid. Zuid speelde B na! Dit was met name bedoeld om gewapend te zijn tegen HV9 bij oost (op B ontkent west dan, waarna de leider later in ruiten kan snijden over west). Jansma nam B met de heer en speelde gewoon harten na. De leider nam en trok de laatste troef. Uiteindelijk besloot hij om west op H te taxeren en oost op H. Hij speelde dus V voor en sneed, oost nam met H en 6 was één down. Een dure grap, want aan de andere tafel hadden NZ 3SA geboden (de bieding ging hetzelfde alleen zei noord pas in plaats van doublet, waarna zuid over 3 3SA bood).

Stel dat Jansma met H was uitgekomen. De leider kan het contract dan maken door af te wikkelen naar de volgende eindpositie (zie diagram 4).

Op de laatste ruiten is er geen verdediging meer voor oost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden