Favoriet doelwit van de taliban

"Ze zou zich nog op een zelfmoordenaar werpen." BBC-verslaggever David Loyn, gestationeerd in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, beschrijft de vermoorde politiebrigadier Negar als een heldin.

"Ze was als een moeder voor me, ik heb zoveel van haar geleerd", reageerde Negars rouwende schoonzoon Faizoellah Khan tegenover het Indiase dagblad The Hindu. Hij zwoer haar dood te wreken. Brigadier Negar bezweek zondagavond aan een nekschot, toegebracht door onbekende mannen op een motor.

Superlatieven schieten bij de betrokkenen tekort voor de onverschrokkenheid van Negar - alleen bekend onder deze naam en volgens haar schoonzoon 41 jaar geworden. Volgens journalist Loyn was ze iemand met een onbegrensde toewijding voor haar vak. Dat moet ook wel om als vrouw bij de politie te gaan werken in Helmand.

In deze zuidwestelijke provincie zijn de taliban een machtsfactor om rekening mee te houden. Veel ambtenaren, met name politiemensen, vrezen in Helmand voor hun leven. Daarom besluiten veel Afghanen om niet voor de overheid te gaan werken.

Negar trad begin jaren negentig al toe tot het politiekorps in de provinciale hoofdstad Lashkar Gah. Toen de taliban aan de macht kwamen, moest ze stoppen. Zodra die waren verdreven, wilde Negar haar beroep weer oppakken om 'moed te schenken' aan haar vrouwelijke collega's, vertelde ze voor haar dood aan The New York Times.

De moeder van twee kinderen gaf sinds kort leiding aan circa dertig politievrouwen in Helmand, nadat haar voorganger Islam Bibi (37) in juli was vermoord toen ze op weg was naar haar werk. Daarmee is Negar de derde Afghaanse politievrouw met een hoge functie die is vermoord, want in 2008 werd politiekolonel Malalai Kakar al vermoord door de taliban. Zij was hoofd van de afdeling misdaden tegen vrouwen in de provincie Kandahar. De twee recente aanslagen zijn niet opgeëist, maar vermoedelijk zitten de taliban ook hier achter.

Progressieve vrouwen zijn een favoriet doelwit van de taliban, waarschijnlijk omdat zij het ultieme schrikbeeld zijn voor hun ultraconservatieve wereldvisie. Onlangs werd een vrouwelijk parlementslid een maand lang gegijzeld en een vrouwelijke senator aangevallen. Zij raakte zwaargewond, haar negenjarige dochtertje stierf.

Negar komt volgens The Hindu uit een familie van politiemensen. Dat zou verklaren waarom ze vanuit haar familie weinig weerstand ondervond tegen haar carrièreplanning. Anders dan haar voorgangster Islam Bibi, die constant doodsbedreigingen kreeg van niet alleen vreemden, maar ook van mannelijke familieleden.

En hoewel er nog een lange weg te gaan is, meldt Oxfam in een rapport dat pogingen om meer vrouwen bij de politie te krijgen wel wat hebben opgeleverd. In 2005 traden er 180 vrouwen op ruim 50.000 mannen toe tot het korps. In juli 2013 waren dat er 1550 op 157.000 mannen.

in het nieuws omdat...
...zij de derde Afghaanse hoge politievrouw is in vijf jaar die is vermoord. Negar was de vrouw met de hoogste positie binnen het politiekorps van Helmand.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden