Faunabescherming: Wild is vogelvrij in Utrecht

Jagers op pad in de polder. Beeld William Hoogteyling
Jagers op pad in de polder.Beeld William Hoogteyling

De provincie Utrecht is veel te ruimhartig met jachtvergunningen en heeft veel meer oog voor boeren- en jagersbelangen dan voor de natuur en de dieren die daarin voorkomen. Dat vindt de Faunabescherming. De provincie zegt juist meer vergunningen te weigeren dan te verlenen.

Dieren zijn in Utrecht meer vogelvrij dan in andere provincies, stelt de Faunabescherming. Het gaat dan om vogels als ganzen en roeken, maar ook om vossen, hazen, reeën, damherten, verwilderde postduiven en verwilderde katten.

Bovendien staat Utrecht vangmethodes toe die volgens Faunabescherming niet diervriendelijk zijn. Zo keurt Utrecht volgens de voorvechter voor dierenrechten het gebruik van vangkooien goed voor het bestrijden van kraaien en roeken, terwijl Noord- en Zuid-Holland dit middel niet toestaan omdat het in strijd is met de Vogelrichtlijn.

Ongegrond
De provincie Utrecht zegt dat bezwaren tegen jachtmethoden telkens door een onafhankelijke adviescommissie ongegrond zijn verklaard.

De afgelopen jaren verleende de provincie in een flink aantal gevallen ontheffing van de Flora- en faunawet, die de jacht op beschermde dieren verbiedt. Maar in enkele gevallen werd de vergunning ook geweigerd, onder meer vorig jaar in Stichtse Vecht en begin dit jaar in Houten. Hoewel de analyse nog niet voor alle provincies is voltooid, meent De Jong dat Utrecht zeker niet de provincie is waar het wel mee valt. ,,De belangen van boeren en jagers staan er wel erg voorop. Er wordt bovendien weinig nagedacht over alternatieven en effectiviteit.''

Leven niet zeker
De Faunabescherming maakt zich dan ook bezorgd dat steeds meer soorten hun leven niet zeker zijn in de provincie. De organisatie hekelt de reeks ontheffingen op het algemeen geldende jachtverbod dat de afgelopen jaren is afgekondigd.

,,Ze worden op voorhand verleend, nog voordat daadwerkelijk sprake is van schade. Vooral bij het doden van ganzen mag en kan vrijwel alles: onthoofding, jacht in natuur- en broedgebieden.'' De faunabescherming vindt dat de provincie verantwoordelijk is voor de natuur en de dieren die daarin leven. ,,Daarvan komt in Utrecht niet veel terecht,'' aldus De Jong.

Woordvoerder Jessica Grootenboer van gedeputeerde Krol laat weten ,,dat de provincie nu eenmaal niet alleen kijkt naar de belangen van de fauna, maar ook van de mensen. Faunabeheer schetst een eenzijdig beeld.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden