Fatwa van Nederlandse imams tegen illegale huwelijken

Een islamitische bruid en bruidegom. Beeld thinkstock
Een islamitische bruid en bruidegom.Beeld thinkstock

Vijf moskeeën in Nederland verbieden moslims nog langer te trouwen voordat ze officieel bij de ambtenaar van de burgerlijke stand gehuwd zijn. De imams van de moskeeën vaardigen vandaag een gezamenlijke fatwa uit, een juridisch advies van geleerden voor moslims. 'Een moslim die in Nederland leeft, heeft zich te houden aan de Nederlandse wetten', luidt de eerste zin.

Marije van Beek

Het komt voor dat islamitische stellen in Nederland helemaal niet langs de burgerlijke stand gaan. Dan is er sprake van een illegaal huwelijk. Vrouwen lopen zo het risico ongewild in een polygaam huwelijk te belanden, en kunnen dan moeilijk weer van het huwelijk afkomen. Ook wie in de kerk of in een hindoetempel trouwt moet eerst langs de burgerlijke stand. Imams of dominees die niet controleren of dit is gebeurd, zijn strafbaar.

Aanleiding voor het uitbrengen van de fatwa is een uitzending van het tv-programma Undercover in Nederland, dat gisteren op SBS6 liet zien hoe makkelijk het is om in Nederland een imam te vinden die een illegaal huwelijk afsluit. Het OM doet intussen een 'oriënterend onderzoek' naar de Al-Raza-moskee in Almere, waarvan de voorzitter in de SBS6-uitzending inging op de vraag om een stel te huwen dat niet door de burgerlijke stand was geregistreerd.

Ondertekenaars van de fatwa zijn verbaasd dat er nog imams zijn die illegale huwelijken sluiten. In hun moskeeën gebeurt dat niet meer, zegt een woordvoerder. Het gaat om de imams van de Blauwe Moskee in Amsterdam, de Essalaammoskee en Centrum de Middenweg in Rotterdam, de Omar al Farouk-moskee in Utrecht, en de As Soennahmoskee in Den Haag. Die laatste moskee is een bekend salafistisch gebedshuis.

De fatwa roept andere imams en moskeeën 'beleefd doch dringend op om geen islamitische huwelijken meer te sluiten voordat zij een document hebben gezien waaruit blijkt dat het huwelijk tussen betrokkenen geregistreerd staat bij de burgerlijke stand'. Want, zo stelt de fatwa, de gevolgen van illegale huwelijken zijn groot. 'Schrijnende verhalen van mishandeling, uitbuiting en misbruik. Dit alles omdat sommige mannen Allah niet vrezen en de rechten van hun vrouwen niet respecteren.'

Volgens de imams is de fatwa bindend voor alle moslims in Nederland. Of iedereen in de islamitische gemeenschap er ook van onder de indruk zal zijn, is de vraag. In de uitzending van SBS was te zien hoe een zekere Mohammed willens en wetens de wet overtrad, omdat het voor hem als moslim de enige manier is om met meerdere vrouwen te trouwen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden