Fatwa's in India en Engeland tegen IS

REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

De strijders van de Islamitische Staat zijn 'vijanden van de mensheid'. En ze beschadigen de islam. In scherpe bewoordingen veroordeelt de Indiase moslimgeleerde Abu Bakr Ahmad het zelfuitgeroepen kalifaat in Syrië en Noord-Irak.

Bakr Ahmad woont in de Zuid-Indiase deelstaat Kerala en is secretaris van de soennitische All India Jam-e-yyathul Ulema. Gisteren vaardigde hij een fatwa uit tegen de djihadisten van IS.

In een fatwa legt een geestelijke uit wat je, uitgaande van de sharia (de islamitische wet) moet vinden van een actuele kwestie. Over IS is de sharia duidelijk, meent Abu Bakr Ahmad. "Wie IS steunt, gaat regelrecht in tegen de sharia." Hij betreurt het dat de extremisten van IS door hun terreur de islam besmeuren.

Ook leidende Britse moslimgeleerden spreken zich uit tegen IS. Zes imams, van Manchester, Leeds, Birmingham, Leicester en Londen, deden dit weekend in een gezamenlijke fatwa IS in de ban. Ze verbieden moslims mee te strijden en roepen moslims in het Verenigd Koninkrijk op zich tegen de 'giftige ideologie' van IS te verzetten, vooral wanneer die in hun eigen land wordt verspreid.

Onder deze Britse moslimleiders bevinden zich sjeik Qamaruzzaman Azmi van de 'World Islamic Mission' en sjeik Muhammad Shahid Raza, hoofdimam van de centrale moskee in Leicester en secretaris van het 'UK Muslim Law Shariah Council'.

'Het leidt geen twijfel', aldus de fatwa, 'dat het regime van president Assad onderdrukkend, onrechtvaardig en bruut is, en dat het verscheidene gruweldaden tegen zijn eigen bevolking heeft begaan. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde Islamitische Staat. (...) Het is een onderdrukkende en tirannieke groepering.'

De fatwa vervolgt: 'Door krijgsgevangenen, journalisten en burgers te vermoorden, inclusief imams die weigerden hun campagne te steunen, en door de vrouwen en kinderen van hun tegenstanders tot slaaf te maken heeft Isis (de in Engeland gebruikte benaming voor IS, red.) internationale overeenkomsten zoals de Geneefse conventie geschonden alsmede afspraken over slavernij die iedereen, inclusief moslims, hebben ondertekend. God zegt in de Koran: 'gelovigen, vervul uw contracten!''

De slachting die IS onder sjiieten, christenen en yezidi's aanrichten vinden de Britse imams 'weerzinwekkend'. Ze beschouwen het als een religieus verbod om IS, een 'ketterse, extremistische organisatie', te steunen of je erbij aan te sluiten.

Meer nog, het is de plicht van iedere Britse moslim om ertegen in verzet te komen, aldus de imams.

Eerder al bracht de Saoedische grootmoefti, sjeik Abdul Aziz al-Sheikh, een fatwa uit tegen IS. In deze veroordeling van 19 augustus noemde de hoogste islamitische geestelijke van Saoedi-Arabië de Islamitische Staat (IS) 'vijand nummer één' van de islam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden