Fatwa: Nederlandse moslim moet eerst bij burgerlijke stand trouwen

MARIJE VAN BEEK en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Vijf moskeeën in Nederland verbieden moslims nog langer te trouwen voordat ze officieel bij de ambtenaar van de burgerlijke stand gehuwd zijn. De imams van de moskeeën vaardigden gisteren een gezamenlijke fatwa uit, een juridisch advies van geleerden. 'Een moslim die in Nederland leeft, heeft zich te houden aan de Nederlandse wetten', luidt de eerste zin.

Het komt voor dat islamitische stellen in Nederland helemaal niet langs de burgerlijke stand gaan. Dan is er sprake van een illegaal huwelijk. Vrouwen lopen zo het risico ongewild in een polygaam huwelijk te belanden, en kunnen dan moeilijk weer van het huwelijk afkomen. Ook wie in de kerk of hindoetempel trouwt, moet eerst langs de burgerlijke stand. Imams of dominees die niet controleren of dit is gebeurd, zijn strafbaar.

Aanleiding voor het uitbrengen van de fatwa is een uitzending van het tv-programma 'Undercover in Nederland', dat zondagavond liet zien hoe makkelijk het is om in Nederland een imam te vinden die een illegaal huwelijk afsluit. Het OM doet een 'oriënterend onderzoek' naar de Al-Raza-moskee in Almere, waarvan de voorzitter in de uitzending inging op de vraag om een stel te huwen dat niet door de burgerlijke stand was geregistreerd.

Ondertekenaars van de fatwa zijn verbaasd dat er nog imams zijn die illegale huwelijken sluiten. In hun moskeeën gebeurt dat niet meer, zegt een woordvoerder. Het gaat om de imams van de Blauwe Moskee in Amsterdam, de Essalaammoskee en Centrum de Middenweg in Rotterdam, de Omar al-Faroukmoskee in Utrecht en de As Soennahmoskee in Den Haag.

De fatwa schetst ook de ernstige gevolgen van illegale huwelijken. 'Schrijnende verhalen van mishandeling, uitbuiting en misbruik. Dit alles omdat sommige mannen Allah niet vrezen en de rechten van hun vrouwen niet respecteren.'

Volgens de imams is de fatwa bindend voor alle moslims in Nederland. Of die zich er ook aan zullen houden, is de vraag. Moslims die de burgerlijke stand overslaan, doen dat uit onwetendheid én uit onwil. In de uitzending was te zien hoe een man bewust de wet overtrad, omdat het voor hem als moslim de enige manier is om meerdere vrouwen te huwen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden