Fatwa maakt IS-strijders duidelijk hoe je met slavinnen omgaat

null Beeld ANP
Beeld ANP

Islamitische Staat (IS) heeft een zogenaamde 'fatwa' uitgegeven waarin staat hoe strijders slavinnen moeten behandelen. De terreurorganisatie heeft daarin vijftien regels opgesteld, waaronder richtlijnen over hoe en wanneer je iemand mag verkrachten.

Tom Scheele

In de fatwa staat te lezen dat het verkrachten van een menstruerende of zwangere slavin niet is toegestaan, ook anale seks is verboden voor IS-strijders. Wie gemeenschap heeft gehad met een moeder, mag dat niet meer hebben met haar dochter en andersom. Ook seks met de slaaf van iemand anders is niet toegestaan. Als een vrouw eigendom is van twee mannen, mag geen één van de twee gemeenschap met haar hebben.

Onvermijdelijk gevolg
Maar er zijn ook regels die juist vertellen hoe je een slavin wel moet behandelen. Zo moet iemand die een vrouwelijke gevangene heeft deze met eerbied behandelen en mag hij haar niet vernederen of haar klusjes geven die ze niet aankan. Ook het verkopen van een vrouw aan iemand waarvan de eigenaar weet dat hij haar slecht zal behandelen, is verboden.

Het document is in januari uitgegeven door IS omdat er geen duidelijke richtlijnen waren over hoe je omgaat met slavinnen. Volgens IS hoort het gevangennemen van vrouwen en kinderen bij het veroveren van grote gebieden en is het zelfs een onvermijdelijk gevolg daarvan. De fatwa werd in mei in Syrië gevonden door Amerikaanse troepen en is nu in handen van Reuters.

Shariawetgeving
Professor Abdel Fattah Alawari, islamitisch theoloog aan de Al-Azhar Universiteit in Caïro, zei tegen Reuters dat 'IS niets te maken heeft met de islam'. "De islam pleit voor de bevrijding van slaven. Slavernij was de standaard toen de islam ontstond. De islam vond dit juist weerzinwekkend en heeft het dan ook geleidelijk afgeschaft."

De Koran veroordeelt slavernij echter niet. Het bevat enkel geboden en verboden om slavernij in goede banen te leiden. De meeste andere moslims vinden dat de slavernijpassages gezien moeten worden in hun historische context. Dat het normaal was in de samenleving waarin Mohammed leefde, wil volgens hen niet zeggen dat het nu ook nog zo moet gaan.

IS ziet in de Koranteksten echter een impliciete goedkeuring van slavernij en moedigt zijn strijders met deze fatwa dan ook aan om vrouwen en kinderen gevangen te nemen. Het document is opgesteld om ervoor te zorgen dat IS-strijders de shariawetgeving niet langer overtreden tijdens het omgaan met slavinnen. Daar waren voorheen geen duidelijke regels voor.

Yezidi-meisje van zeven is voor IS al prima slaaf

Correspondente Judit Neurink sprak met de 12-jarige Shreen uit Irak, die aan zeker twintig verschillende mannen is verkocht. "Ze dwongen me te trouwen. Ze zeiden dat dit mocht van hun geloof." In deze gemeenschap vol taboes is trouwen verhuld taalgebruik voor verkracht worden.

De tiener is inmiddels ontsnapt aan IS, die haar met duizenden andere yezidi-vrouwen uit haar geboorteregio in Irak ontvoerde. Shreen werd verkocht en naar Mosoel gebracht. Daar dwong haar nieuwe eigenaar haar 'met hem te trouwen'. Ze verbleef vijf maanden bij IS. Na haar ontsnapping vond Shreen onderdak in een van de tientallen kampen die in het veilige Iraaks Koerdistan zijn opgezet voor de yezidi's die hun regio ontvluchtten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden