Necrologie

Fats Domino (1928-2017) hield het graag simpel

Fats Domino in 1992. Beeld AFP

Met Fats Domino is een van de grondleggers van de rock-’n-roll overleden. Hij bereikte een zwart én wit publiek.

Hij had niet dat rebelse dat andere helden van de vroege rock-’n-roll hadden, zoals Little Richard of Jerry Lee Lewis. Zijn stem klonk zoetgevooisd, met een rafelig randje eraan, en tijdens zijn optredens was de milde glimlach op z’n gezicht nooit ver weg. Maar niemand zal betwisten dat Fats Domino een van de grondleggers van het genre was. Net 21 jaar was hij toen hij zijn eerste plaat uitbracht, ‘The Fat Man’ uit 1949, en die plaat hielp de rock-’n-roll aan een doorbraak: er werden er meer dan één miljoen van verkocht, aan een zwart én wit publiek – en ook dat was nieuw. Vandaag werd bekend dat Fats Domino overleden is, 89 jaar oud.

Tekst loopt verder na video.

Antoine Domino, zijn echte naam, werd geboren in 1928 als achtste kind van Franstalige ouders die vanaf het platteland van Louisiana naar New Orleans waren verhuisd. Als jonge man had hij allerlei baantjes en in zijn vrije tijd leefde hij zich uit op de piano met boogiewoogie en rhythm & blues. Toen hij een optreden wist te regelen voor zichzelf en zijn bandje, kwam hij de trompettist Dave Bartholomew tegen. Die bracht hem in contact met een platenbaas – het verhaal gaat dat de man zich moest verstoppen op de achterbank van een auto om ongehinderd naar een optreden van Domino in het zwarte deel van New Orleans te komen.

Zo kwam The Fat Man tot stand. Die plaat leverde Domino behalve ongekend succes ook zijn bijnaam op – hij was inderdaad een ‘fat man’, met een gewicht van meer dan honderd kilo bij een lengte van slechts 1,65 meter.

De samenwerking met Bartholomew zou vele jaren blijven duren. Met hem vormde Domino een songschrijversteam dat volgens het muziekvakblad Rolling Stone misschien wel ‘het grootste na John Lennon en Paul McCartney’ van The Beatles was. Grote hits als ‘Ain’t that a shame’ en ‘Blueberry Hill’ stuwden de verkoopcijfers van zijn albums op tot boven de 65 miljoen. Houd het simpel, zo vatte Bartholomew hun werkwijze ooit samen. “Een kind van zeven moet het kunnen meefluiten.”

In de jaren zeventig taande zijn roem en na verloop van tijd kwam hij nauwelijks nog zijn geliefde New Orleans uit. Daar gaf hij in 2006 ook zijn laatste optreden.

Een jaar eerder was de stad getroffen door de orkaan Katrina, en omdat zijn vrouw Rosemary ziek was, wilde Domino zijn huis destijds niet verlaten. Zijn huis kwam onder water te staan, hijzelf was dagenlang zoek en fans hadden al ‘R.I.P. Fats, you will be missed’ op de drooggevallen muur van zijn huis geverfd. Maar hij bleek te elfder ure gered te zijn door een helikopter van de kustwacht.

Fats Domino stierf uiteindelijk gewoon thuis, omringd door zijn familie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden