Fatima is vijftien en al twee keer gescheiden

Onder Syrische vluchtelingen in Jordanië, van wie meer dan tachtig procent onder de armoedegrens leeft, stijgt het aantal kindhuwelijken. In De Groene Amsterdammer is te lezen hoe de 15-jarige Fatima al twee keer gescheiden is. Ze vluchtte in 2013 met haar familie uit Homs voor de burgeroorlog. Naar Jordanië, dat een miljoen Syriërs opvangt. Fatima trouwt op haar veertiende met een 46-jarige zakenman uit Saudi-Arabië, die op dat moment al twee echtgenotes had, maar er nog een bij wilde. Een tante van Fatima kende de man en had haar nichtje als huwelijkskandidate gesuggereerd. 'In eerste instantie voelde Fatima's vader er niets voor om zijn dochter op zo'n jonge leeftijd uit te huwelijken, maar toen hij erachter kwam dat de Saudiër rijk en vroom was, veranderde hij van gedachten.'


Kindhuwelijken zijn geworteld in 'cultureel-religieuze tradities': op het Syrische platteland werd er jong getrouwd. Maar de huidige toename hangt samen met de andere problemen in Jordanië, zoals de stijgende huurprijzen, en de hoge werkloosheid. 'Terwijl het aantal kindhuwelijken onder Jordaanse vrouwen daalde tot acht procent trouwden Syrische vluchtelingen juist steeds jonger. In 2012 trouwde achttien procent van de Syrische meisjes onder de achttien jaar, in 2015 was dit percentage gestegen naar 35.'


Ook in de familie van Fatima waren de financiële problemen groot, vertelt ze. "Mijn vader kan niet werken vanwege een beschadiging van de wervels in zijn rug, en ons spaargeld verdampte snel. Als oudste, thuiswonende dochter voelde ik me tot last. Dus toen de lokale sjeik vroeg of ik met de Saudiër wilde trouwen, zei ik ja."


In het Nieuw-Israëlietisch Weekblad een reportage vanuit de koosjere broodjeszaak van Sal Meijer in Amsterdam. Een jaar geleden moest die sluiten, maar laatst is de zaak alsnog heropend. Het 'roemruchte verleden' gaat verder in een nieuwe winkel in de wijk Buitenveldert.


Voor Meijer zelf was de tijd van sluiting niet makkelijk. "Elke dag werd me gevraagd: wanneer begin je weer en waar gaan jullie naartoe? Op een gegeven moment wist ik niet meer wat ik moest zeggen."


De geur van warm pekelvlees is er nog hetzelfde, merkt de verslaggever op. En voor sommige bezoekers is de broodjeszaak een instituut, of meer dan dat. "Het is voor mij een soort sjoel. Als ik niet naar sjoel ga, maak ik dat hier goed." De 51-jarige René Revah is helemaal uit Rotterdam gekomen voor een broodje. Hij draagt tegenwoordig geen davidster meer maar een 'chai', het Hebreeuwse woord voor 'leven'. "Dan ben je toch minder herkenbaar", zegt hij. "Als enige Marokkaan én enige jood in mijn klas werd ik altijd gepest." Zijn vriend Martijn (38) herkent dat. "Ik kom niet meer met mijn mageen Davied om in De Kuip. Ik ben een keer door een heel stel Feyenoord-supporters in de hoek gezet. Ik weet niet of dat was omdat ik joods ben, of omdat ze dachten dat ik voor Ajax was."


In Woord & Weg, 'inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk', licht dominee Arjen Mensink, voorzitter van de Gereformeerde Bond, het nieuwe jaarthema toe. Dat luidt: 'Van harte gereformeerd'. De enigszins feestelijk klinkende woorden hebben te maken met de herdenking van de Reformatie. "Principeel en actueel is het dus een thema van belang", aldus Mensink.


Gevraagd of dit thema jongeren ook aanspreekt, zegt hij: "Jongeren hebben doorgaans weinig met de Reformatie en met kerkgeschiedenis in het algemeen. Er ligt dus een uitdaging om in de taal van nu te laten zien dat thema's van vandaag en morgen heel goed te verbinden zijn met de Reformatie. Vroeg of laat stelt elke jongere de vraag of God hem wel zal aanvaarden met alles wat hij op zijn kerfstok heeft."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden