Fatale onderkoeling 3 toeristen

AMSTERDAM - Drie Nederlanders zijn tijdens een wandelreis in de Zuid-Spaanse bergen om het leven gekomen. Ze waren op weg naar een berghut, maar werden overvallen door sneeuwbuien en harde wind. Het zou gaan om een man en twee vrouwen.

Van onze verslaggeefster

De Nederlanders namen deel aan een vakantie die was georganiseerd door het Haagse reisbureau Intertrek. De groep vertrok woensdagochtend vanuit Trévelez en was -via een uitloper van de hoogste berg van het Spaanse vasteland, de Mulhacén (3482 meter)- op weg naar de refugio Poquira, een berghut.

In totaal liepen tien mensen de route. Twee andere vrouwen waren al afgehaakt toen het weer verslechterde. Zij bereikten veilig een hotel. Spaanse reddingswerkers spoorden woensdagnacht acht wandelaars op. Een van hen, een man, was toen al overleden door onderkoeling. Twee vrouwen zouden volgens de Spaanse Guardia Civil bewusteloos door de groep zijn achtergelaten. Zij kwamen eveneens door de kou om het leven en werden gistermiddag gevonden.

De zeven overlevenden werden woensdagnacht naar de berghut, op 2500 meter, gebracht. Een van hen, een 69-jarige vrouw, was zwaargewond en is door een noodarts van het reddingsteam behandeld. Deze vrouw verkeert volgens de Guardia Civil in coma, maar is buiten levensgevaar. Gistermiddag is zij met een helikopter naar een ziekenhuis in de stad Granada gebracht. Dat kon niet eerder, omdat het weer nog te slecht was.

Ook de andere zes zijn daarna vanuit de berghut naar ziekenhuizen overgevlogen. Twee hulpverleners van de ANWB in Barcelona zijn naar Granada vertrokken om hen te steunen. Een woordvoerder van de ANWB kon gisteravond weinig vertellen over de toestand van de wandelaars, behalve dat ze uitgeput en onderkoeld waren. Ook een arts en een verpleegkundige van het Instituut voor Psychotrauma zijn gistermiddag naar de Spaanse stad gevlogen. Zij staan de overlevenden mentaal bij.

De route, op de zesde dag van de vakantie, staat in het reisprogramma van Intertrek omschreven als 'een pittige tocht' en een 'lange klim'. ,,Goed in vorm ondernemen we dan de laatste wandeldagen, als het weer het toelaat, een paar stevige bergwandelingen in het hooggebergte van de Sierra Nevada'', staat er verder.

Bij de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) staat de Sierra Nevada bekend als 'een niet extreem gevaarlijk gebied'. ,,Maar in het algemeen moet je er natuurlijk in elk berggebied rekening mee houden dat het weer snel kan veranderen'', zegt woordvoerder Axel van Willigenburg. De Guardia Civil stelt dat in bulletins was gewaarschuwd vanwege het slechte weer de berg niet op te gaan.

Volgens Miguel Ocana, de herbergier waar de groep maandagnacht nog overnachtte, was het 'een goede groep'. Hij zegt dat niemand een vermoeide of zieke indruk maakte. ,,Het was gezellig, ze waren aan het eten, praten, lachen. Ik heb ze de volgende ochtend nog eten meegegeven.'' De tocht is volgens hem al diverse keren door groepen van Intertrek gedaan. ,,Het is een bekende route.'' Ocana ontvangt sinds een jaar of vijf groepen van de reisorganisatie. ,,Dat gaat altijd prima.'' De reisbegeleidster die dit keer mee was, heeft Ocana niet eerder in zijn herberg gezien.

De twee vrouwen die terugkeerden naar een hotel, zouden bij de Guardia Civil hebben verklaard dat de begeleidster nog nooit in Spanje was geweest. Directeur P. Boorsma van Intertrek stelt dat de betrokken begeleidster speciale training heeft gehad, en al jaren voor de reisorganisatie werkt. Verder kon hij gisteravond nog niet veel melden over de toedracht van het bergdrama. ,,We zijn nu eerst bezig met het opvangen en terugbrengen van de mensen. Voor een analyse is nog geen tijd geweest.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden