Fatah-leider hoopt op verzoening met rivaal Hania van Hamas

Bijna vier jaar nadat de Palestijnse president Mahmoed Abbas voor het laatst in de Gazastrook was, lijkt een nieuw bezoek op handen. Gisteren zei hij althans in een toespraak tot de leden van zijn eigen Fatahpartij de uitnodiging van Ismael Hania, de Hamaspremier van de Gazastrook en zijn bittere rivaal, van afgelopen dinsdag te aanvaarden. Hij hoopt binnen enkele dagen af te reizen.

Van onze redactie buitenland

Met zijn bezoek wil Abbas proberen een verzoening te bewerkstelligen tussen zijn Fatahregering, die de Westelijk Jordaanoever bestuurt, en het Hamasbestuur van de Gazastrook.

De instigatoren van deze toenaderingspoging komen echter uit het volk, niet uit de stille diplomatie. Dinsdag betoogden tienduizenden jongeren op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, na een oproep op Facebook, voor een einde aan de bittere strijd tussen Fatah en Hamas. Ze zeiden daarbij geïnspireerd te zijn door de revoltes elders in het Midden-Oosten.

De twee Palestijnse facties leven in onmin met elkaar sinds de islamitische Hamas bij de verkiezingen in 2006 een meerderheid verwierf in het Palestijnse parlement. Het jaar daarop nam Hamas de aan Egypte grenzende Gazastrook over. Fatah deed vervolgens hetzelfde op de Westelijke Jordaanoever.

Sindsdien zijn ettelijke pogingen ondernomen om de breuk te lijmen, die echter steeds mislukten. Vorige maand stelde Fatahpremier Salam Fajad Hamas bijvoorbeeld nog voor om samen een regering van nationale eenheid te vormen. Dat aanbod werd vanuit Gaza verworpen.

Abbas zei in zijn toespraak dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zal stellen als president, iets wat hij de afgelopen jaren eerder al zei.

Maar wanneer en of de Palestijnen naar de stembus gaan, is onduidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden