Fatah is uit Hamastan verdreven

De strijd om de Gazastrook is beslecht in het voordeel van de islamitische Hamas.

 • ’Boycot Hamas werkte averechts’
 • Wanhopige Fatahcommandanten zijn gisteren met behulp van Israël uit Gaza naar de Westoever overgebracht. „We hebben verloren”, gaven ze toe. In de lobby van hotel Park in Ramallah zagen ze op tv hoe Hamas het hoofdkwartier van hun Preventieve Veiligheidsdienst innam, het meubilair in elkaar sloeg, zich meester maakten van hun geheime dossiers, en triomfantelijk Israëlische nummerplaten toonden – ’het bewijs van de collaboratie van de Fatahleiders met de zionistische vijand’.

  De zware gevechten hebben afgelopen dagen aan meer dan 110 Palestijnen het leven gekost.

  President Abbas kondigde gisteravond de noodtoestand af en besloot de regering (van Hamas en Fatah) te ontbinden. Volgens Hamas heeft die stap geen betekenis en blijft Hamaspremier Hania zijn taken uitvoeren. Dit onderstreepte slechts dat de opdeling tussen Gaza en de Westoever een feit is. De Palestijnen spreken al over Hamastan en Fatahstan.

  „De Palestijnen krijgen nu zelfs twee staten’’, klonk het spottend over de Palestijnse én de Israëlische ether. „Dit het einde is van de Palestijnse staat”, stelde parlementslid Hanan Asjrawi. „Gaza zal veranderen in een ministaatje in handen van Hamas, terwijl de Westoever onder Israëlische controle blijft, met een Fatahbewind in de steden.’’

  De meningen zijn verdeeld of Hamastan automatisch een talibanregime inhoudt. Het is (nog) niet uitgesloten dat juist nu Hamas over Gaza heerst, hij gedwongen wordt tot een pragmatischer aanpak: zo zal hij met Israël moeten praten over de water- en stroomvoorziening. Het alternatief is dat van een winnend Hamas in een afgesloten Gaza, die niet in staat is voor banen te zorgen, ziekenhuizen te laten functioneren, monden te voeden of strijders te betalen.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden