Fatah en Hamas gunnen elkaar het licht in de ogen niet

Als een spin in het web leidde de Palestijns leider MarwanBargoeti deze week het overleg om de eenheid in Fatah teherstellen.

Hij deed dat vanuit zijn cel, en werd daarbij een handjegeholpen door zijn cipier, Israël. Onder zijn leiding lijkt dejonge garde te hebben gewonnen. Fatah probeert nu alsnog degelederen te sluiten en met een gezamenlijke lijst deparlementsverkiezingen in te gaan. De oude garde zal niet op denationale lijst meedingen, maar alleen in de districten.

Begin deze week was het nog onzekerheid troef: komen er nogwel parlementsverkiezingen op 25 januari?

De overwinning van de radicale Hamas verleden week bij delokale verkiezingen in enkele steden, had de heersendeFatahpartij totaal verrast. Het slechte nieuws viel samen met deverdeeldheid in eigen gelederen. Onder leiding van Bargoetihadden de 'jongere' intifadaleiders een eigen kandidatenlijstingediend om de oude garde te wippen. Ahmed Koerei, oude gardeen tot voor kort premier, dreigde gisteren al op te stappen.

Geschrokken door de Hamasoverwinning besloten jong en oud degelederen te sluiten, of, zo nodig, de verkiezingen uit testellen. Het excuus daarvoor was snel gevonden: Israël dreigdehet houden van verkiezingen in Jeruzalem te verbieden. 'ZonderJeruzalem geen verkiezingen', proclameerden Fatahleiders. Juistde islamitische Hamas drong aan de verkiezingen door te latengaan, desnoods zonder Jeruzalem! Ze dreigden met een coup: alser geen verkiezingen komen, richten we een eigen Bestuur op.

'Ook Mandela leidde zijn volk vanuit zijn cel', luidt steevasthet antwoord van zijn aanhangers, op de vraag hoe Bargoeti leideren lijsttrekker van de Fatah kan zijn. Bargoeti's Robbeneilandheet Hadariem, een extra bewaakte veiligheidsgevangenis tennoordoosten van Tel Aviv. Bargoeti zit daar na zijn veroordelingdoor Israël tot vijf keer levenslang wegens het beramen vanaanslagen.

Rechtse Israëlische politici in Israël vinden dat Israëlde Palestijnse verkiezingen gewoon moet verbieden. DeIsraëlische regering denkt daar stilletjes anders over. In dekrant Jediot Achronot beschreef de journalist Nachoem Barneagisteren hoe haast dagelijks op het bureau van de directeur vanhet gevangeniswezen instructies belanden om Palestijnsekopstukken toe te laten tot de cel van Bargoeti. Sommige komenrechtstreeks van het ministerie van premier Sjaron, anderearriveren via het ministerie van defensie of de sjien beet, debinnenlandse veiligheidsdienst. ,,Bargoeti verveelt zich geenmoment in zijn cel“, concludeerde Barnea.

Het Israëlische belang is duidelijk: Israël wil geenHamasoverwinning. En uitstel van verkiezingen is niet gewenstomdat dat het einde betekent van het door de Hamas uitgeroepenbestand. Er bestaat ook een tegengestelde visie: Sjaron wil geenPalestijnse gesprekspartner, dus wat hem betreft wint de Hamas.Dan kan hij de wereld zeggen 'zie je wel'.

Maar feit is dat Sjaron tot nu toe helpt de Fatah op de beente houden, wellicht ook onder druk van de EU, VS en Egypte. Wantzij roeren mee in het potje. Zij hebben de Fatahleiders duidelijkgemaakt dat het zaak is de gelederen te sluiten om eenHamasoverwinning te voorkomen. In ruil daarvoor hebben zij toegezegd druk op Israël uit te oefenen om ook verkiezingen inJeruzalem mogelijk te maken.

Barnea gaf nog een verklaring voor Israëls houding jegensBargoeti. Vanuit zijn cel zou de Fatahleider gematigdboodschappen sturen om de aanslagen te staken. De Israëlischeregering is tot de conclusie gekomen dat president Mahmoed Abbasde terreur niet zal aanpakken en koestert nu de optie Bargoeti.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden