Faro-wake voor slachtoffers en Luis

Van een onzer verslaggeefsters LAREN (N-H) - Een bescheiden stukje papier op het prikbord in de Basiliek van Sint Jan in Laren vermeldde zijn naam:Luis Renato Rilvaf.

De Portugees werkte 21 december 1992 om 8.33 uur plaatselijke tijd op het vliegveld Faro, bij het afhandelingsbedrijf van Martinair, toen de Anthony Ruys verongelukte. Luis verleende direct hulp, haalde gewonden weg van het toestel. Ruim een half uur na de ramp redde hij nog een baby van drie maanden uit de wrakstukken. Daarna kwam de reactie. De dagen na de ramp raakte hij in grote moeilijkheden. Hoewel hij bekend stond als een open en opgewekt mens, kon hij het leed dat hij op die ochtend van de 21e had gezien, niet verwerken. Luis raakte in een steeds diepere depressie. In de nacht van 30 op 31 december maakte hij een eind aan zijn leven. Hij was 28 jaar.

Gisteren, een jaar na de vliegramp, werden in de basiliek van Sint Jan in Laren de 56 mensen herdacht, die omkwamen in het Portugese Faro. Eigenlijk ging het om 56 plus een: Luis. Hij hoorde er ook bij. In de imposante basiliek werd een stille wake gehouden, een indrukwekkende, sobere bijeenkomst van nabestaanden, familie en vrienden van de slachtoffers, en van personen die bij de ramp betrokken waren. Er waren mensen met uiterlijke littekens van brandwonden, mensen in een rolstoel of met krukken. Er waren gezinnen die kinderen hadden verloren.

In het condoleanceboek herdacht een man zijn omgekomen vrouw. Een kind schreef: “Voor alle mensen die nog veel verdriet hebben over Faro.” De vele bloemstukken met opschriften op linten, of rijtjes namen op kaartjes, zijn stille getuigen.

Vierhonderd bezoekers kwamen gisteren naar Laren, de plek waar 56 kaarsen brandden en stemmige klassieke muziek werd gedraaid. Toespraken ontbraken. Er was het speciale contact van lotgenoten.

“Het is een emotioneel gebeuren. Het grijpt de mensen ongelooflijk aan. Ze worden door verdriet overmand. Maar het is goed, als ze zich kunnen uiten. Er is ook een opvang voor mensen die het te kwaad krijgen”, aldus een van de organisatoren, Joop Janbroers, die samen met zijn familieleden tot de overlevenden behoort.

Uit dankbaarheid organiseerde hij de wake met anderen van de Anthony Ruysstichting, die opkomt voor de belangen van de getroffenen. “We hebben een centrale plaats gezocht om te kunnen herdenken. De nabestaanden van de crash hebben geen plaats om hun doden te herdenken.”

Voor zichzelf memoreerde hij, kijkend op zijn horloge: “Precies om deze tijd reed ik het ziekenhuis uit, dichtgeplakt en bijgespijkerd, op weg naar het hotel. Kostgangers konden ze natuurlijk niet houden in zo'n klein streekziekenhuis.”

Op het prikbord achter in de kerk kwamen steeds meer persoonlijke herinneringen te hangen. “Van Maaike voor mamma”, luidde de opdracht van een kleurig plakwerkstuk met tekstjes als “Lieve mamma: Is het leuk op de zon? Is het er warm? Toen mamma er nog was, gingen we naar de hertjes kijken. Ik was toen nog een baby. U was nooit zo streng voor ons. Papa wel. Ik vind mamma hartstikke lief.”

Ieder verwerkt op zijn eigen wijze, zoals Fred Julsing in een indrukwekkend abstract schilderij, waar in krachtige verfstreken het inferno tegen een loodgrijze lucht is afgebeeld.

Dan was er nog de kindertekening van Anne-Freeke “voor de lieve Hilje”. Bovenop een vliegtuig gezeten vliegt Hilje naar boven, nagekeken door twee figuren op de grond, van wie de een vermoedelijk AnneFreeke is. De ander haar moeder?

Ook het gedicht van Stella voor haar zusje Claudia sprak boekdelen. “Trots zullen we altijd op jou zijn, je blijft in ieders gedachte, ook in die van mijn. We doen nu onze ogen dicht en dan zie we jou lieve Claudia in het mooie heldere licht. Als laatste wat we nog zeggen wilden, is dat we allemaal voor altijd van je zullen blijven houden.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden