Farmaceuten waarschuwen Nederland met strijd voor goedkopere medicijnen

Beeld ANP XTRA, Lex van Lieshout

Stop met pogingen de prijs van medicijnen te verlagen, waarschuwt de farmacie, want het schaadt Nederland.

Als Nederland doorgaat met pogingen om de medicijnprijzen te verlagen, kan dat gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de gezondheid van de Nederlanders. 

Met deze waarschuwing reageert de farmaceutische industrie op pogingen van het kabinet om de prijzen voor geneesmiddelen naar beneden te krijgen. In een brief aan minister Bruno Bruins van medische zorg schrijven dertien geneesmiddelenproducenten dat in Nederland 65.000 banen afhankelijk zijn van de farmaceutische industrie. 

Dat kunnen er veel meer worden, maar dan moet er volgens de farmabedrijven echt iets veranderen in Den Haag. Want wat wil het kabinet nu? Amsterdam als medicijnenmagneet met alle bijbehorende voordelen of lagere vergoedingen voor geneesmiddelen?

Nederland kan het ‘Boston van Europa’ worden, zo staat in de brief van de belangenorganisatie van (vooral) Amerikaanse bedrijven, de American Chamber of Commerce. Boston is het Amerikaanse centrum van de farmaceutische industrie. Deze positie zou Nederland ook kunnen krijgen nu het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA dit jaar naar Amsterdam is verhuisd. Afgelopen jaren haalde het kabinet alles uit de kast om dat agentschap vanuit Londen hierheen te halen.

Begrijpelijk, stellen de farmaceuten, want dat levert banen op en Nederlandse patiënten profiteren omdat medicijnen hier sneller op de markt zouden komen. Wat de farmaceuten niet begrijpen, is dat ze vanuit Den Haag soms de wind van voren krijgen.

Van de vorige minister van volksgezondheid bijvoorbeeld, Edith Schippers. Zij wilde weten hoe de fabrikanten hun hoge prijzen berekenden. Ook haar opvolger Bruins zet in op meer openheid over de kosten. Zo voerde hij eerder dit jaar een ‘intensief gesprek’ met Novartis. Dat Zwitserse bedrijf kreeg stevige kritiek toen het een levensreddend medicijn tegen bepaalde vormen van kanker zes keer zo duur maakte. Na afloop van het gesprek wist de minister nog steeds niet waarom het medicijn dat Novartis door een overname in handen kreeg ineens zo sterk in prijs moest stijgen.

Ook Biogen, lid van de American Chamber of Commerce, kwam vorig jaar ongewild in het nieuws toen het Zorginstituut Nederland weigerde een half miljoen euro te betalen voor zes injecties. Die hebben patiënten met een zeldzame spierziekte nodig in het eerste jaar van hun behandeling. Uiteindelijk sloten Bruins en Biogen een deal over een lagere prijs. Hoeveel Nederland nu betaalt, is niet bekend.

Patent

Bij dure medicijnen gaat het altijd over middelen waar nog patent op rust. Farmaceuten kunnen dan min of meer vragen wat ze willen voor hun pillen. Bruins wil met dwanglicenties medicijnen goedkoper maken. Dan kunnen apothekers zelf aan de slag om medicijnen waar nog patent op rust na te maken.

Dat gebeurde bijvoorbeeld in het Amsterdam UMC. Het ziekenhuis maakt een medicijn tegen een stofwisselingsziekte nadat fabrikant Leadiant het middel vijfhonderd keer zo duur maakte. Onacceptabel, vond onder meer Bruins.

Maar wat de minister volgens de farmaceuten niet begrijpt, is dat de industrie hoge kosten maakt voor de ontwikkeling van medicijnen. Patenten zorgen ervoor dat die kosten worden terugverdiend. Als een overheid probeert deze patenten te omzeilen, bespaart het op korte termijn, zo stelt de American Chamber of Commerce, “maar zal Nederland op de middel- en lange termijn minder aantrekkelijk worden”.

Lees ook:

Innovatie kan zonder hoge medicijnprijzen

Zonder farmaceutische industrie geen nieuwe medicijnen, is het idee. Maar het klopt niet, aldus huisarts Hans van der Linde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden