Farmaceuten: ontwikkeling medicijnen loopt gevaar

Van een onzer verslaggeefsters

Op het symposium 'Ontwikkelingen in de farmaceutische industrie' liepen de emoties in Scheveningen gisteren hoog op. Vooral de door Simons aangekondigde maatregel om in de toekomst alleen nog maar die nieuwe geneesmiddelen te vergoeden, die helpen tegen ziekten of aandoeningen waar nog geen geneesmiddel voor is, werd fel bekritiseerd. WVC schitterde door afwezigheid, hetgeen volgens alle betrokken partijen in de farmaceutische sector (industrie, groothandel en apothekers) symptomatisch is voor de ronduit geisoleerde positie op dit moment van Simons en zijn ambtenaren.

Volgens dr. R. H. Koster, medisch directeur van Boehringer Ingelheim, bespeelt WVC zowel politici en burgers via de media. "Met zo'n opmerking van topambtenaar De Vos, die donderdag in Trouw beweerde dat de ace-inhibitors tegen hoge bloeddruk geen vernieuwing vormen, wordt het publiek met opzet misleid. Tienduizenden Nederlanders hebben last van hoge bloeddruk, dat is een ernstige zaak. Simons is echt mesjokke, als hij durft te veronderstellen, dat je alleen met de ontwikkeling van medicijnen tegen Aids, de ziekte van Alzheimer of multiple sclerose vooruitgang kunt boeken."

Koster, en met hem de hele farmaceutische industrie, kreeg uit onverdachte hoek gelijk. Op basis van harde cijfers toonde drs. J. C. F. van Luijn, farmaceutisch adviseur van de Ziekenfondsraad, aan dat slechts 3 van de 58 zogenaamde new chemical entities (nieuwe werkzame stoffen) die in Nederland de afgelopen twee jaar geregistreerd zijn, stoffen zijn, die helpen tegen ziekten die tot op heden nog niet medicamenteus behandeld kunnen worden. "Als Simons alleen die innovatieve middelen wil vergoeden, sluit dat vrijwel iedere nieuwe ontwikkeling bij voorbaat uit. Gelukkig zijn het nog plannen, dit is funest voor de innovatie."

Tegelijkertijd benadrukte Van Luijn dat Simons terecht ook voor de nieuwe geneesmiddelen een redelijke prijs-kwaliteitsverhouding wil. Maar daar moet de staatssecretaris in overleg met de betrokken partijen naar zoeken, en niet door deze, eenzijdig opgelegde maatregel.

Ook een ander voorstel van Simons stuit volgens Van Luijn op bezwaren. Binnen het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), waarin onderling vervangbare medicijnen in een groep bij elkaar zijn gebracht en per groep een 'limietprijs' is vastgesteld, overweegt Simons al die limietprijzen met een bepaald percentage te verlagen. Uit kostenoogpunt een 'verleidelijke gedachte', aldus Van Luijn, maar als de fabrikanten hun prijzen gewoon handhaven, zijn patienten de dupe, omdat die dan het verschil moeten gaan bijbetalen: "Maar nu de fabrikanten net gisteren bekend hebben gemaakt, dat zij bereid zijn hun prijzen met 3 procent te verlagen, kan Simons dus ook de limietprijzen met 3,5 procent gaan verlagen."

Daarnaast voerde Van Luijn een opmerkelijk pleidooi voor het opnemen van prijsaanduidingen in de reclames voor geneesmiddelen. "Dat kan een bijdrage leveren aan een meer kostenbewust voorschrijfgedrag door artsen en apothekers. De reclames waarin vol trots werd verkondigd dat een middel voor ziekenfondsrekening mocht worden voorgeschreven, liggen nog vers in mijn herinnering."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden