Farmaceut vindt verminderde zin in seks een pil waard

Een pillenfabrikant test een pil tegen ’verminderd seksueel verlangen’ bij vrouwen. Maar is dat een ziekte?

Het farmaceutisch bedrijf Boehringer-Ingelheim in Alkmaar zoekt 70 vrouwen met verminderde seksuele lust die mee willen doen aan een studie naar een nieuwe pil.

Volgens het bedrijf verloopt de werving ’naar verwachting’. Het gaat om vrouwen die nog niet in de menopauze zijn. Aan de studie werken negen ziekenhuizen mee.

Boehringer wil flibanserin, een middel dat eerder flopte als antidepressivum, testen voor HSDD. Deze afkorting beschrijft een psychische stoornis, die wordt samengevat onder de noemer ’verminderd seksueel verlangen’. Volgens Boehringer ’suggereert’ onderzoek dat één op de vijf vrouwen seksuele problemen heeft.

Er is kritiek op het medicijnonderzoek, omdat het bedrijf HSDD beschrijft als ’een ziekte’, terwijl vermindering of het verdwijnen van de zin in seks vaak samenhangt met problemen in de relatie. Volgens Boehringer wordt bij de deelnemende vrouwen goed onderzocht of ze wel echt HSDD hebben. Maar seksuologen maken zich zorgen over wat zij noemen ’de medicalisering van seksualiteit’.

„Je moet bij verminderd verlangen naar de relationele context kijken”, zegt psychiater en seksuoloog André van den Ende van GGnet, een instelling voor geestelijke gezondheidzorg in Apeldoorn, Zutphen en Oost-Gelderland. „Het risico van een pil is dat het probleem uit de sfeer van de relatie wordt gehaald. Wij proberen verminderd seksueel verlangen altijd terug te vertalen naar een verschil in verlangen tussen twee partners. Het is belangrijk dat mensen zich afvragen hoe zij met hun behoefte aan intimiteit en seks willen omgaan en dat zij daar met elkaar over praten. Soms hebben beide partners in een relatie geen behoefte aan seks. Dat wil niet zeggen dat ze een stoornis hebben. Het gaat uiteindelijk ook om de lijdensdruk, hoe groot is het probleem en hoe groot is de wens om er iets aan te doen?”

Van den Ende is bang dat door het op de markt brengen van een pil in de samenleving de norm ontstaat dat iedereen maar zin in vrijen moet hebben. „Je moet over zin in seks kunnen spreken, maar de kans bestaat dat een fabrikant dit probleem gaat exploiteren omdat er geld aan is te verdienen. Het zou fout zijn als het beeld ontstaat dat je een psychiatrisch probleem hebt als je geen zin in seks hebt, maar dat daar wel een pil voor is. Dan medicaliseer je een gecreëerd probleem.”

Het consumentenprogramma ’Tros Radar’ besteedt vanavond op tv aandacht aan de studie van Boehringer-Ingelheim naar flibanserin.

1DE VERDIEPINGWie geen zin heeft is ziek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden