’Farmaceut verzwijgt risico op diabetes’

De anti-psychosepil Seroquel verhoogt het risico op diabetes. Dat zou blijken uit een verloren gewaand rapport van de fabrikant. In Nederland gebruikten in 2007 bijna 36.000 mensen het middel.

AstraZeneca, maker van het anti-psychosemiddel Seroquel, heeft sinds 2000 getracht onderzoek over het diabetesrisico dat gebruikers lopen, buiten het dossier van de Nederlandse geneesmiddelenautoriteit te houden, aldus EO Netwerk. Volgens dr. Dick Bijl, hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, is dit ’wetenschappelijke fraude’.

Het tv-programma toont vanavond documenten van een Amerikaanse advocaat waaruit blijkt dat AstraZeneca in Nederland al in 2000 aanwijzingen had dat Seroquel in verband moet worden gebracht met diabetes. In een veiligheidsrapport dat de fabrikant op verzoek van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) opstelde, staat dat er reden was om meldingen over diabetes bij Seroquel-gebruikers nader te onderzoeken.

Het rapport zit niet meer in het dossier van het CBG. ’Kwijtgeraakt’, aldus de geneesmiddelenautoriteit. Het CBG heeft een belangrijke rol in het Europese toezicht op de veiligheid van Seroquel, omdat de Nederlandse autoriteit het middel destijds registreerde voor de hele Europese Unie.

AstraZeneca zegt dat het veiligheidsrapport door het bedrijf in 2000 is teruggetrokken, omdat het zou gaan om een voorlopig document.

E-mails van Amerikaanse advocaten suggereren echter dat het rapport wel degelijk definitief was. Het document was opgesteld door de wetenschapper die bij AstraZeneca wereldwijd verantwoordelijk was voor de veiligheid van het anti-psychosemiddel.

In 2007 slikte in Nederland een kleine 36.000 patiënten het middel. Het leverde AstraZeneca in dat jaar een omzet op van 23 miljoen euro. In de Verenigde Staten is Seroquel in opspraak, vanwege de aanwijzingen dat het middel diabetes kan veroorzaken. Van anti-psychotica was langer bekend dat de middelen kunnen leiden tot forse gewichtstoename.

In Amerika hebben inmiddels meer dan 10.000 patiënten rechtszaken aangespannen tegen AstraZeneca. Ze verwijten het bedrijf dat er niet of onvoldoende is gewaarschuwd voor de bijwerking. Concurrent Eli Lilly, die het anti-psychoticum Zyprexa maakt, schikte onlangs al enkele duizenden rechtszaken voor een miljard dollar.

In Netwerk komt een Nederlandse patiënte aan het woord die zeven jaar Seroquel slikte en in die periode 55 kilo is aangekomen. De vrouw kreeg een maagband geïmplanteerd om het overgewicht kwijt te raken. Uit interne e-mails van AstraZeneca, die in de Verenigde Staten openbaar zijn gemaakt, blijkt dat het bedrijf onwelgevallig onderzoek over het diabetesrisico heeft ’begraven’ om ze buiten het zicht te houden van geneesmiddelenautoriteiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden