Farmaceut mag patiënt benaderen

Apotheek, onderdeel van gezondheidscentrum De Reef in de wijk Ypenburg. (ANP)

De bewaking van geneesmiddelen in Europa laat te wensen over, zeggen deskundigen. En de situatie dreigt te verslechteren.

’Brussel’ wil fabrikanten van geneesmiddelen toestaan rechtstreeks contact te maken met patiënten. Daardoor loopt de geneesmiddelveiligheid gevaar, zegt Dick Bijl, hoofdredacteur van Geneesmiddelenbulletin, een onafhankelijk maandblad dat onder meer nieuwe medicijnen beoordeelt op werkzaamheid en veiligheid.

In Brussel ligt een voorstel van de Europese Commissie waarin de farmaceutische industrie grotere bevoegdheden krijgt bij de bewaking van de veiligheid van medicijnen. De Commissie wil de industrie onder meer inzetten bij het registreren van bijwerkingen.

Daarnaast wil de Commissie de industrie toestaan patiënten rechtstreeks te informeren over geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dat is nu nog verboden. Brussel trachtte enkele jaren geleden een soortgelijk voorstel van het directoraat-generaal Ondernemingen, dat opkomt voor het Europese bedrijfsleven, door het Europees Parlement te loodsen. Dat voorstel werd met grote meerderheid van stemmen afgewezen.

Ook tegen de jongste plannen hebben organisaties voor de gezondheidszorg in vrijwel alle EU-landen bezwaren ingediend. In het nieuwe voorstel is daarvan weinig terug te vinden, zegt directeur Ruud Coolen van Brakel van het instituut voor verantwoord medicijngebruik DGV, dat minister Klink (volksgezondheid) adviseert. „De Europese Commissie misbruikt het recht van patiënten op informatie voor het ordinair vergroten van de industriemarketing. Hier wordt geen patiënt slimmer, wijzer of gezonder van. Dit voorstel maakt de gezondheidszorg onnodig veel duurder. De enige partij die er beter van wordt zijn de producenten van geneesmiddelen.”

Volgens de arts/epidemioloog dr. Bijl van het Geneesmiddelenbulletin lijkt het er op dat geneesmiddelen de laatste jaren sneller op de markt worden toegelaten. „Daardoor worden gebruikers onnodig blootgesteld aan risico’s. En nu wil Europa de industrie meer bevoegdheden geven, terwijl diezelfde industrie een lange praktijk hanteert van fraude, leugens en het verzwijgen van soms zeer ernstige bijwerkingen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden