Farmaceut in de fout

Farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline heeft regels geschonden bij het aanprijzen van een vaccin tegen baarmoederhalskanker.

De producent van het kankervaccin Cervarix heeft de Geneesmiddelenwet overtreden bij de promotie van het middel. Het bedrijf heeft onder meer verboden reclame gemaakt bij verpleegkundigen en inkoopkortingen gegeven aan bedrijven die het vaccin wilden verkopen.

Daarnaast heeft GlaxoSmithKline (GSK) bij promotieactiviteiten onder artsen verscheidene keren het accent gelegd op vaccinatie bij vrouwen ouder dan 25 jaar, hoewel het middel voor die leeftijdscategorie niet is toegelaten. Ook werden te hoge bedragen betaald aan artsen die als adviseur werden ingeschakeld.

Dit blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, dat na een beroep van Trouw op de Wet openbaarheid van bestuur gisteren openbaar is gemaakt.

GSK is destijds door minister Klink van volksgezondheid aangewezen als enige leverancier van het kankervaccin voor het Rijksvaccinatieprogramma. De campagne werd vorig jaar stilgelegd vanwege de Mexicaanse griep. Vorig jaar kwam maar net de helft van de opgeroepen 13- tot 16-jarige meiden opdagen. De inentingscampagne werd omstreden door verhalen over risico’s van vaccinatie op internetsites. Eind maart worden de vaccinaties hervat. Er is een nieuwe voorlichtingscampagne opgezet.

De inspectie IGZ deed in oktober 2008 invallen bij de twee producenten van baarmoederhalskankervaccins. Naast GSK kreeg het bedrijf Sanofi Pasteur MSD (producent van Gardasil) bezoek van inspecteurs. In 2008 moesten de besluiten over vergoeding van de vaccinatie en de keuze van vaccin nog worden genomen.

Tot de inspectiebezoeken werd besloten na signalen dat beide bedrijven marketingregels zouden hebben overtreden. De fabrikanten trachtten in een felle promotiecampagne hun marktpositie veilig te stellen.

Sanofi Pasteur MSD zette onder andere tv-presentatrice Angela Groothuizen in om de publieke opinie klaar te stomen voor vaccinatie. GSK sponsorde onder meer een tv-documentaire over een patiënte met baarmoederhalskanker, die moeders opriep hun dochter te laten inenten. GSK en Sanofi bestookten ook Kamerleden met brieven. GlaxoSmithKline verzuimde overigens die documenten aan de inspectie te tonen.

Grote delen in het rapport over het bezoek aan GSK zijn onleesbaar gemaakt. Volgens de inspectie gaat het bij die passages om bedrijfs- en fabricagegegevens, die niet openbaar hoeven te worden gemaakt. GSK had bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking van het volledige rapport.

Het rapport over het inspectiebezoek bij Sanofi Pasteur MSD is niet openbaar gemaakt. De inspectie wilde ook grote delen van dit rapport op verzoek van Trouw publiceren. Het bedrijf maakte gisteren op de valreep bezwaar en deed een beroep op de rechter. De firma wil het volledige rapport geheimhouden.

GSK reageerde gisteren opgelucht. Volgens het bedrijf heeft de inspectie geconstateerd dat het merendeel van de marketingactiviteiten in overeenstemming is met de reclameregels. Het bedrijf is het oneens met de punten waarop overtredingen zijn geconstateerd. „We zijn er steeds van uitgegaan dat we binnen de regels van de Geneesmiddelenwet hebben geopereerd”, aldus medisch directeur Rudolf van Olden.

De inspectie wil geen mededelingen doen over eventuele sancties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden