Farmaceut haalt diabetesmedicijn van de markt

Joop Bouma

amsterdam - Farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline stopt direct met de productie en levering van het diabetesmiddel Avandia. Die beslissing is genomen nadat de Europese geneesmiddelautoriteit (EMA) gisteren besloot de vergunning voor het middel te schorsen.

Volgens de EMA weegt het voordeel van Avandia niet meer op tegen het nadeel: grotere kans op hart- en vaatproblemen. Avandia zal binnen enkele maanden niet meer beschikbaar zijn. In Nederland gebruiken ongeveer 20 000 patiënten met diabetes type 2 het middel. De fabrikant zegt dat patiënten hun medicijnen kunnen blijven slikken totdat zij in overleg met hun arts een alternatief hebben gevonden.

Rosiglitazon, de werkzame stof in Avandia (en in de verwante middelen Avandamet en Avaglim), is al veel langer in opspraak. Al sinds de toelating op de markt bleek dat het middel een verhoogd risico op hartproblemen opleverde. De pil mocht daarom niet worden voorgeschreven aan mensen die al hartproblemen hadden. Recente wetenschappelijke studies gaven aanwijzingen dat de risico’s op hartinfarcten zelfs nog wat groter waren.

Op grond van dezelfde onderzoeksgegevens heeft de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA besloten de registratie van Avandia vooralsnog onder strikte voorwaarden te handhaven. Maar de Europese autoriteit oordeelde gisteren anders. „Het is teleurstellend, want wij blijven erbij dat Avandia effectief en veilig is. Maar we accepteren de beslissing van de EMA”, aldus medisch directeur Rudolf van Olden van GlaxoSmithKline. Het bedrijf ziet af van juridische stappen tegen de EMA. „Zodra de Europese Commissie het advies van de EMA overneemt, zullen wij wel de voorraden bij apotheken en groothandel terughalen.” Vorig jaar vergoedden verzekeraars 4,8 miljoen voor het gebruik van Avandia in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden