Farmabedrijf Pfizer koopt rechtszaken af

Bij een proef in 1996 met een nieuw geneesmiddel in Nigeria vielen doden. Farmareus Pfizer koopt de rechtszaken nu af met 53 miljoen euro.

Farmaceutisch bedrijf Pfizer betaalt 53 miljoen euro om rechtszaken af te kopen na een dramatisch verlopen geneesmiddelexperiment in Nigeria. Van dat geld gaat 25 miljoen naar een fonds voor slachtoffers.

Het bedrijf blijft erbij dat het niet schuldig is aan de afloop van het experiment, waarbij elf kinderen zouden zijn overleden. Pfizer onderstreept dat de schikking geen schuldbekentenis is.

De zaak dateert uit 1996, toen de Nigeriaanse provincie Kano werd getroffen door een drievoudige epidemie. Zo’n 20.000 mensen werden ziek door cholera, hersenvliesontsteking en mazelen. Er stierven 1100 mensen, onder hen veel kinderen.

Pfizer zette in Kano een test op voor Trovan, een nieuw antibioticum. Dat was toen nog niet goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit. 98 doodzieke kinderen met hersenvliesontsteking kregen Trovan. Een even grote groep kinderen kreeg een ouder antibioticum. Enkele kinderen reageerden niet op het nieuwe middel, maar kregen niettemin geen ander medicijn. Van hen is een aantal overleden.

Volgens Pfizer stonden de Nigeriaanse autoriteiten het klinisch onderzoek toe, maar de toezichthouder ontkende dit. Pfizer betaalde een plaatselijke arts 20.000 dollar om het onderzoek te leiden. Een wetenschapper van Pfizer gaf hem dat geld contant op een congres in Toronto. Tegen de autoriteiten zei Pfizer dat er 1000 dollar was betaald.

Pfizer liet tijdens een onderzoek van de Nigeriaanse regering een document zien waaruit moest blijken dat de medisch-ethische toetsingscommissie van het ziekenhuis in Kano het onderzoek had goedgekeurd. Maar de datum bleek vervalst. Pfizer had volgens de onderzoekers pas een half jaar na de studie om medisch-ethische toetsing gevraagd.

Op basis van het onderzoeksrapport spande Nigeria een zaak aan tegen Pfizer. Het land kondigde daarnaast strafzaken aan tegen wetenschappers van het bedrijf. Die zijn nu van de baan. Enkele rechtszaken van ouders van slachtoffers bij een rechtbank in New York gaan wel door.

Het provinciebestuur van Kano krijgt uit het schikkingsbedrag ruim 20 miljoen om gezondheidszorgprojecten op te zetten. Pfizer betaalt zeven miljoen voor de juridische kosten die Nigeria heeft gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden