Farc-vrouwen kunnen bijna hun schutkleuren weggooien

Yuri (18), was vier jaar bij de site, maar wil als op 2 oktober het definitief vrede is tussen de Farc en de Colombiaanse regering. Beeld AP
Yuri (18), was vier jaar bij de site, maar wil als op 2 oktober het definitief vrede is tussen de Farc en de Colombiaanse regering.Beeld AP

Ze zijn jong, hebben een glimlach op hun gezicht, en dragen kleurrijke truitjes. Het lijken 'gewone' vrouwen in Colombia, die willekeurig op de foto zijn gezet. Maar niets is minder waar. Want dezelfde vrouwen zijn ook gefotografeerd in militaire schutkleuren en met een geweer in hun handen.

Redactie

De vrouwen zijn soldaten van de Farc, de rebellenbeweging die jarenlang het land onveilig maakte. De foto's werden in augustus gemaakt, twee weken voordat de beweging en de Colombiaanse regering hun handtekening zetten onder een akkoord over een definitieve wapenstilstand.

Begin oktober mogen Colombianen stemmen over het akkoord. Een laatste peiling wijst uit dat 62 procent voorstander is. Mocht het akkoord doorgaan, dan betekent dat het einde van een strijd die 52 jaar heeft geduurd en aan zeker tweehonderdduizend mensen het leven heeft gekost.

En het betekent ook dat de vrouwen hun schutkleuren kunnen weggooien, en voortaan kleurrijk door het leven kunnen gaan. Zoals Johana, negentien jaar, die de zorg in wil. Of Carolina, net achttien, die na drie jaar in de Farc ingenieur wil worden. Een fotoreportage.

Rubiela Beeld AP
RubielaBeeld AP

Rubiela (32) zat tien jaar bij de Farc en bracht dus een groot deel van haar leven in de jungle door. Nu wil ze tandarts(assistente) worden, als ze mag gaan studeren.

Johana (19) Beeld AP
Johana (19)Beeld AP

Johana (19) was op haar dertiende bij de Farc gekomen. Als ze kan, wil ze graag de zorg in, als verpleegster.

Yiceth (18). Beeld AP
Yiceth (18).Beeld AP

Yiceth (18) wist zich in de vier jaar dat ze bij de Farc zat een zeer gefocuste blik aan te meten. Maar glimlachen kan ze zeker. Ook zij wil de verpleging in als ze school heeft afgemaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden