Farc legt de wapens definitief neer

colombia Na een halve eeuw politieke en gewapende strijd lijkt vrede in aantocht. Wapenstilstand nu voor onbepaalde tijd.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Vandaag was de laatste oorlogsdag, twitterden de vredesonderhandelaars van de Colombiaanse rebellenbeweging Farc gisteren. "Morgen wordt een mooie dag", twitterde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos kort daarop. De Colombiaanse regering en de linkse guerrillabeweging Farc hebben gisteren het laatste obstakel overwonnen dat de vrede nog in de weg zat: er komt nu formeel een wapenstilstand voor onbepaalde tijd.

De Farc, dat staat voor de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, heeft beloofd zich te ontwapenen. Na een halve eeuw van politieke en gewapende strijd lijkt de vrede nu werkelijk in aantocht.

President Santos vatte het als volgt samen: "We werken voor een vredig Colombia, een droom die werkelijk begint te worden." Hij zal vandaag naar Cuba afreizen om de inhoud van het akkoord bekend te maken. De partijen onderhandelen in Havana al sinds 2012 over de vrede na een oorlog die inmiddels meer dan vijftig jaar woedt.

Santos zal bij aankomst de leiders van Chili, Venezuela en Cuba ontmoeten. Zij zijn als bemiddelaar betrokken bij de vredesonderhandelingen, en zullen helpen bij de totstandkoming van het definitieve akkoord. Ook de Amerikaanse regering stuurt een afgevaardigde.

De partijen hebben bijna op alle punten overeenstemming bereikt, maar er blijven nog een aantal kleine kwesties staan. Zo moet het akkoord juridisch dichtgetimmerd worden om te voorkomen dat een volgende president de deal ongedaan kan maken. Santos vertrekt namelijk in 2018 en zijn politieke rivalen dreigen het akkoord te zullen terugdraaien als een van hen aan de macht komt.

Een ander kwestie is het garanderen van de veiligheid van de rebellen als zij eenmaal hun wapens hebben ingeleverd. Dezelfde garanties moeten ook gelden voor mensenactivisten, die nog vaak worden vermoord.

Meerdere malen knoopten in het verleden de regering en de opstandelingen vredesonderhandelingen aan, maar die liepen steeds op niets uit. Vaak liep een wapenstilstand stuk omdat rechtse paramilitaire groepen, gesteund door de regering, de rust aangrepen om hun rivalen van de Farc te grazen te nemen. Het aanstaande vredesakkoord staat of valt dan ook met de bescherming van de ontwapende Farc-strijders.

In het Colombiaanse conflict zijn meer dan 220.000 mensen gedood en miljoenen mensen ontheemd geraakt. De verandering begon vijftien jaar geleden, toen de Amerikanen zich in een controversieel militair programma actiever begonnen te mengen in de oorlog. Zij voorzagen de Colombiaanse regering van geld, wapens en inlichtingen. Met de Amerikaanse steunmaatregelen slaagden de Colombianen erin de Farc te verzwakken en zo tot de onderhandelingstafel te dwingen.

De Nederlandse Farc-strijder Tanja Nijmeijer schoof in 2012 namens de Farc aan voor het vredesoverleg op Cuba. Colombia heeft haar amnestie voorgespiegeld, maar of zij ook elders vrijuit zal gaan is onduidelijk.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden