FARC houdt nog 700 gijzelaars vast

(Novum/Ap) - De Colombiaanse rebellengroepering FARC liet donderdag twee gijzelaars vrij. Naar schatting houden de linkse rebellen er nog meer dan zevenhonderd vast, sommigen al langer dan tien jaar. Voor de vrijlating van verreweg de meeste gijzelaars eist de FARC losgeld, maar 44 gijzelaars zijn bestempeld als politieke gevangenen. Zij komen alleen op vrije voeten in ruil voor de vrijlating van honderden gevangen rebellen. Onder de 44 zijn veertien soldaten, negentien agenten en acht politici. Dit zijn een paar van de bekendste:

Ingrid Betancourt.

De Colombiaanse presidentskandidate werd in februari 2002 ontvoerd. Omdat ze ook het Franse staatsburgerschap bezit, maakt de regering in Parijs zich sterk voor haar vrijlating. Met kerst vierde ze haar 46ste verjaardag.

Marc Gonsalves (35), Tom Howes (54) en Keith Stansell (43).

De drie Amerikanen werkten voor het bedrijf Northrup Grumman, dat een contract had met het Amerikaanse ministerie van defensie. Ze werden gevangen genomen nadat hun vliegtuigje begin 2003 neerstortte, terwijl ze de Colombiaanse drugshandel bestreden. De Amerikaanse ambassade zegt dat de drie wereldwijd de langst vastzittende Amerikaanse gijzelaars zijn.

Alan Jara.

De oud-gouverneur van de staat Meta werd in de zomer van 2001 gevangen genomen. De rebellen haalden hem uit een VN-caravan tijdens vredesoverleg tussen de regering en de rebellen. In 2003 werd voor het laatst iets van hem vernomen. Toen werd een band met daarop een interview met hem vrijgegeven.

Jorge Gechem.

De senator werd gekidnapt tijdens de kaping van een vliegtuig in 2001. De rebellen dwongen de piloot te landen op een snelweg. De regering zegde vervolgens het al drie jaar durende vredesoverleg op.

Pablo Emilio Moncayo.

De soldaat was 19 jaar toen de rebellen hem in 1997 tijdens een overval op een communicatiepost gevangen namen. Zijn vader, een leraar op het platteland, liep vorig jaar meer dan duizend kilometer door Colombia om de zaak onder de aandacht te brengen. Moncayo is de langst vastzittende gijzelaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden