Farc biedt eenzijdig wapenstilstand aan

Bij vorige onderhandelingen gebruikten rebellen bestand om nieuwe aanvallen voor te bereiden

De Colombiaanse rebellenbeweging Farc heeft gisteren eenzijdig een wapenstilstand afgekondigd. Sinds middernacht vinden er geen sabotage- acties of bomaanslagen meer plaats op Colombiaanse militairen en politieagenten. Het eenzijdige akkoord blijft van kracht tot 20 januari.

De Farc en de Colombiaanse regering zijn op dit moment bezig met onderhandelingen op het communistische eiland Cuba, wat uiteindelijk moet resulteren in een vredesakkoord. De Farc vroeg al langer om een bestand, maar de regering liet zich daartoe niet verleiden. Bij de vorige onderhandelingen (1999-2002) gebruikte de Farc het staakt-het-vuren om op adem te komen en om nieuwe aanvallen voor te bereiden op het leger. Voor de Colombiaanse regering is het helder: de oorlog tegen de Farc wordt pas beëindigd als het vredesakkoord is ondertekend.

De Farc wil niet zo lang wachten en kondigde vijf minuten voordat de delegaties de onderhandelingszaal betraden de wapenstilstand af. Ondanks de vredesgesprekken vinden er nog geregeld aanvallen over en weer plaats, waarbij inmiddels al tientallen doden zijn gevallen. Farc-onderhandelaar Ivan Marquez zei dat de maatregel vooral bedoeld was om 'begrip tussen beide partijen te kweken'. Eerder deze week had regeringsonderhandelaar Humberto de la Calle de rebellen opgeroepen om een teken van goede wil te tonen.

Er is de Farc veel aan gelegen om een verdere escalatie te voorkomen. Niet alleen staat de rebellengroep een grootscheeps legeroffensief te wachten als de gesprekken mislukken, maar met het afkondigen van een wapenstilstand heeft de regering wat uit te leggen als die besluit door te gaan met legeroperaties.

Hoewel president Manuel Santos publiekelijk voet bij stuk zal houden, is de zet van de Farc een welkome verrassing voor zijn regering. Veel van de recente militaire acties waren bedoeld om de Farc te laten zien wie er nog altijd de baas is. Met het eenzijdige bestand kan Santos zonder gezichtsverlies de confrontatie met de rebellen mijden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden