'FARC behandelt Betancourt zonder genade'

(Novum/Ap) - De linkse guerrillabeweging FARC behandelt de gegijzelde Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt zonder genade. Ze is dan ook zeer ernstig ziek. Dat heeft een van de vier woensdag vrijgelaten gijzelaars, oud-senator Luis Eladio Perez, gezegd in een radio-interview.

Perez zag Betancourt, een voormalig presidentskandidate en de bekendste gijzelaar van de FARC, op 4 februari voor het laatst. "Ze was fysiek en moreel uitgeput", zei Perez. De FARC toont haar absoluut geen genade. "Ze is vastgeketend ... omringd door mensen die haar leven absoluut niet aangenaam hebben gemaakt."

Betancourt, die begin 2002 werd gekidnapt, is ervan overtuigd dat ze de laatste gijzelaar is die vrijkomt, zei Perez, omdat ze de belangrijkste troefkaart van de FARC is bij onderhandelingen met de Colombiaanse regering. De rebellen willen Betancourt, drie Amerikanen en een aantal andere prominente gijzelaars ruilen voor honderden gevangen FARC-strijders.

Een andere vrijgelaten gijzelaar, Gloria Polanco, riep de Venezolaanse president Hugo Chavez, die als bemiddelaar optreedt, op om Betancourt vrij te krijgen. "Ze is erg ziek, president, erg ziek. Ze heeft hepatitis B en is dicht bij het einde." Chavez richtte zich daarop tot een televisiecamera en vroeg FARC-leider Manuel Marulanda om Betancourt naar een andere locatie te verplaatsen terwijl er wordt onderhandeld over haar vrijlating.

De Franse president Nicolas Sarkozy zei zo nodig persoonlijk naar Colombia te gaan om de vrijlating van Betancourt te bewerkstelligen. Haar onmiddellijke vrijlating is volgens hem een zaak van leven of dood. De man van Betancourt, Juan Carlos Lecompte, zei vorige week dat de tijd dringt om haar vrij te krijgen. Als ze niet in dagen of weken vrijkomt dan is het volgens hem te laat.

De rebellen herhaalden woensdag hun eis dat een neutrale zone wordt aangewezen waar onderhandelingen kunnen worden gevoerd over meer vrijlatingen. Volgens hen is het Colombiaanse leger juist bezig extra manschappen naar het gebied te sturen waar de gijzelaars tot nu toe zijn vrijgelaten. De Colombiaanse regering weigert de dialoog aan te gaan met de rebellen, zeggend dat zij de vrijlatingen gebruiken voor politiek gewin en om de regering zwart te maken. De Amerikaanse Colombia-expert Adam Isacson zei op korte termijn geen vrijlatingen meer te verwachten, omdat onderhandelingen over de uitwisseling van gevangenen voor de rest moervast zitten.

De FARC vecht naar eigen zeggen al ruim veertig jaar voor een eerlijker verdeling van de rijkdom in Colombia, maar is in toenemende mate onder vuur komen te liggen vanwege zijn methoden. De beweging zou namelijk veel geld verdienen met de smokkel van cocaïne en ook veel losgeld opstrijken in ruil voor de vrijlating van gijzelaars.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden