Farah Karimi 'Het is vervreemdend om je eigen taal niet meer goed te kunnen lezen'

SOFIE CERUTTI

Wat was als kind uw lievelingsboek?

"Mijn eerste boek kreeg ik van mijn vader, toen ik een jaar of acht was. 'Het kleine zwarte visje' van Samad Behrangi, over een vis die anders is dan alle andere vissen en tegen de stroom in naar de oceaan zwemt. De kiem voor mijn latere hang naar verzetsbewegingen - al zal mijn vader zich daar zeker niet bewust van geweest zijn."

undefined

En als adolescent?

"Het was toen vooral mijn broer die me met boeken in aanraking bracht: van Dostojevski, Maksim Gorki, Bertolt Brecht, Simone de Beauvoir. Dat waren in Iran allemaal verboden boeken in die tijd, en daar zat natuurlijk een bepaalde aantrekkingskracht in. Ze gingen van hand tot hand, soms gewoon als fotokopie."

undefined

Las u ook Perzische literatuur?

"Zeker. Wie veel indruk maakte, was Simin Danesjwar, een van de weinige vrouwelijke auteurs op dat moment. In de meeste boeken toen waren vrouwen moeder, huisvrouw of hoer. In haar bekendste boek, 'Suvashun', 'Het offer', is de hoofdpersoon een actieve, handelende vrouw. Dat vond ik heel inspirerend. Eindelijk iemand met wie ik me kon identificeren."

undefined

Later bent u in Duitsland gaan wonen, nog weer later in Nederland. Las u ook snel in die talen?

"Lezen vond ik heel belangrijk als middel om een land te leren kennen. In het Nederlands las ik geschiedenisboeken en klassiekers: Harry Mulisch, Hella Haasse, Adriaan van Dis, Connie Palmen. Over geschiedenis lees ik nog steeds graag: kort geleden heb ik 'Leven met de vijand' gelezen, van de Duitse historica Barbara Beuys. Een heel verhelderend boek over Amsterdam tijdens de jaren van de Duitse bezetting."

undefined

Wat ligt er nu op uw nachtkastje?

"Ik lees altijd twee boeken naast elkaar: non-fictie en fictie houden elkaar in evenwicht. Nu zijn dat 'Gelukkige slaven' van Tom Lanoye en 'Capital in the Twenty-First Century' van Thomas Piketty. Vooral dat laatste vind ik fantastisch. Hij toont aan dat economische groei niet automatisch tot meer gelijkheid leidt. Die gedachte is jarenlang leidend geweest in de economische ideeënvorming en het debat over ontwikkelingssamenwerking, en hij weerlegt met gedegen onderzoek. Heel goed. Een boek dat iedereen zou moeten lezen."

undefined

En hedendaagse Perzische literatuur?

"Die lees ik weinig. De taal verandert en ik sta er steeds verder vandaan. Ook de onderwerpen van de huidige generatie zijn steeds minder herkenbaar voor me. Het is een vervreemdende ervaring, om je eigen taal niet meer goed te kunnen lezen."

Farah Karimi (Iran, 1960) was Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Nu is ze directeur van Oxfam Novib

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden