Fantasie wordt niet geprikkeld in lach-of-ik-schiet-Assepoester

Familiemusical

'Assepoester' (4+) Van Hoorne Entertainment HHHHH

In Ramsj-boekhandels liggen ze op hoge stapels. Van die vrolijk ogende sprookjesboeken met grote titels als 'Doornroosje', 'Klein Duimpje' en 'Assepoester'. Felgekleurde plaatjes, bekende plots, maar als je ze voorleest voel je dat dit niet de met liefde vertelde verhalen zijn waar je op hoopte. Geen poëzie, leeg en nergens wordt de fantasie geprikkeld.

Aan die boekjes doet de nieuwste Assepoester-musical denken. Theaterproducent Michael van Hoorne brengt al een paar jaar sprookjesmusicals. Na onder meer 'Roodkapje', 'Klein Duimpje' en 'De Gelaarsde Kat' is er nu 'Assepoester'. Dapper dat Van Hoorne onderneemt en dat hij een kleuterdroomwereld schept. Want kinderen mogen verkleed als prinsen en prinsessen komen en ze kunnen de acteurs ontmoeten. Je voelt in de foyer dat de acteurs het goed bedoelen. Een koning, een koningin en vier lakeien, gekleed in rood fluweel en goud, delen glitterlampjes uit en gaan breed lachend met peuters op de foto. Ook brengen ze de kinderen geduldig en grapjes makend naar hun stoelen.

Op het toneel zijn de acteurs echter niet sterk. Daar ontvouwt zich een lach-of-ik-schiet-variant van 'Assepoester'. Meeleven met dat arme poetsende meisje is er niet bij. Het perspectief ligt grotendeels bij de prins die van zijn ouders moet trouwen ¿ en bij zijn vader, die alleen maar aan ijsjes denkt. Verder gaat het vooral over de geniepige stiefmoeder van Assepoester, haar domme dochter Priscilla en haar onbenullige, nichterige zoon Govert. Dit drietal schreeuwt zo vaak en zo hard dat je op den duur je vingers in je oren stopt om de snerpende stemmen te dempen.

Vooral de stiefmoeder (Esther van Santen) en Govert (gespeeld door producent Van Hoorne zelf) weten geen maat te houden met 'over de top'-slapstick. Van Hoorne lijkt zich te willen meten met André van Duin of Jos Brink, door eindeloos door te gaan met grappen en grollen, net zolang tot de rest van de cast de slappe lach krijgt. Soms is hij geestig, maar vaker ontbreekt het hem aan nuance en timing, waardoor zijn acties ontaarden in egotripperij. De kinderen in de zaal vinden het geschreeuw best grappig. Vooral wanneer de personages elkaar op het hoofd slaan ¿ met een versterkt geluidseffect.

En passant is er ook nog iets met een schoentje, horen we kleuterdiscodeuntjes waarbij meegeklapt en gestampt mag worden, en krijgen de prins en Assepoester elkaar. Maar met het vertellen van een mooi sprookje en met het prikkelen van de fantasie heeft dit niets te maken.

Tournee t/m 25 mei 2014, www.vanhoornejunior.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden