Fans verwelkomen gevallen zoon: Welkom terug, Tiger

Tiger Woods tijdens een trainingsronde op Augusta National Golf Club. 'Ik wil altijd winnen.' (FOTO AFP ) Beeld AFP
Tiger Woods tijdens een trainingsronde op Augusta National Golf Club. 'Ik wil altijd winnen.' (FOTO AFP )Beeld AFP

amsterdam – - Tiger Woods vindt dat hij lang genoeg het boetekleed heeft gedragen. De Amerikaan gaat nu op jacht naar het groene colbert, de symbolische hoofdprijs van de Masters, een van de vier belangrijkste golftoernooien dat morgen in Augusta van start gaat. Met sportieve triomfen hoopt Woods (34) de herinneringen aan een inktzwarte periode uit zijn leven naar de achtergrond te dringen.

Van onze redactie sport

Vijf maanden nadat het leven van het voormalige rolmodel volledig overhoop werd gehaald keert Woods terug op de golfbaan. Ondanks zijn afwezigheid in het profcircuit was hij de meest besproken golfer, nadat geruchten over buitenechtelijke relaties op waarheid bleken te berusten. Er ging geen dag voorbij of de naam van Woods dook op in de media, die niet allemaal even terughoudend berichtten over de seksuele escapades van het gevallen sporticoon.

Met het oppakken van zijn oude stiel, het golfen, wil Woods verdergaan met zijn ’gewone’ leven. De eerste kennismaking met zijn fans noemde hij ’geweldig’. Tijdens zijn eerste oefenrondje met oud-winnaar Fred Couples op de banen van Augusta National werd hij omringd door een grote schare supporters. ’Welkom terug, Tiger’ werd hem vele malen toegeroepen. Werkend aan herstel van zijn imago nam hij de tijd voor de fans, voor wie hij in vroeger tijden nauwelijks aandacht had. Woods strooide kwistig met golfballen en deelde geduldig tientallen handtekeningen uit.

De perszaal van de beroemde golfclub in Minnesota puilde later uit voor de eerste directe confrontatie van Woods met journalisten. Niet één van de 207 stoelen in de ruimte bleef onbezet, een batterij aan camera’s registreerde alle bewegingen en woorden van de hoofdpersoon. Bij binnenkomst omhelsde Woods eerst Ronald Townsend, de eerste zwarte golfer die het lidmaatschap van de Augusta National kreeg. Als amateur werd Woods vanwege zijn huidskleur geweigerd op de club. In 1996 won hij het toernooi voor de eerste van vier keer.

Woods kreeg in 35 minuten 47 vragen op zich afgevuurd. Niet alle vragen werden beantwoord. Zo weigerde Woods details prijs te geven over zijn 45 dagen durende verblijf in een afkickkliniek, waar hij naar verluidt behandelingen onderging om zijn seksverslaving in te bannen. Wel liet hij los hoe vreselijk hij het had gevonden dat hij de eerste verjaardag van zijn zoon Charlie, op 8 februari, had moeten missen. „Dat doet nog steeds pijn en daar zal ik eeuwig spijt van hebben”, zei Woods. „Ik zal nooit meer een verjaardag van mijn zoon en dochter overslaan.”

Ook wilde Woods niet ingaan op de huidige stand van zaken van zijn huwelijk met het voormalige Zweedse fotomodel Elin Nordegren. Geruchten over een eventuele scheiding zijn even hardnekkig als geruchten over een mogelijke verzoening. Woods bevestigde wel dat zijn echtgenote hem de komende dagen niet zou bijstaan tijdens de Masters. Een ’onthulling’ die door Amerikaanse persbureaus onmiddellijk als een ’nieuwsalarm’ op het net werd gezet!

Verder herhaalde Woods de spijtbetuigingen die hij op 19 februari tijdens een televisie-uitzending deed. Over de foute beslissingen die hij had genomen en waarmee hij veel mensen uit zijn directe omgeving had gekwetst. „Ik vecht er elke dag voor om een beter mens te worden”, zei Woods. „Ik heb niet geleefd naar de normen en waarden die mijn ouders mij hebben meegegeven.” Hoe had hij er zo’n puinhoop van kunnen maken? „Ik weet het niet. Mijn gedrag was vreselijk, armoedig.”

Door de aanwezigheid van Woods zal de Masters in Augusta uitgroeien tot een ongeëvenaard mediaspektakel. De nummer één van de wereldranglijst deed bijna een half jaar geleden voor het laatst mee aan een Major: de Australian Masters in Melbourne. Met de victorie in dat toernooi onderstreepte Woods zijn grootsheid in de golfsport met – naar later zou blijken – zichzelf als enige rivaal. Niet veel later hing er rond de onberispelijke reputatie van Woods de indringende geur van de duurste varianten van eau de parfum. En niet alleen van het favoriete merk van zijn vrouw.

(Trouw) Beeld AFP
(Trouw)Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden