Fans van Ierse popgroep U2 lopen zich warm op vooravond twee concerten

AMSTERDAM - Vanavond begint in de Rotterdamse Kuip het Europese deel van de Popmart-tournee van U2. Gisteren konden de fans van de Ierse megaband zich al warm lopen op een pre-concert-party in het Maasgebouw.

SASKIA BOSCH

Een uitgebreide videoshow met veelal nog niet vertoond materiaal, een tentoonstelling over twintig jaar U2 met T-shirts, gouden platen en cd's en een ruilbeurs waar de laatste ontbrekende hebbedingetjes aan de U2-collectie konden worden toegevoegd. Enkele honderden liefhebbers dompelden zich gistermiddag in het Maasgebouw bij de Rotterdamse Kuip naar hartenlust onder in U2-sferen. Voor de onverzadigbare fan was er daarnaast ook nog de mogelijkheid om met een echte U2-Trabant op de foto te gaan en als uitsmijter fungeerde een optreden van de nep U2-band, Zoo 2.

Het idee voor de party ontstond nadat de redactie van het U2 magazine, de Zooropean, die samen met de Kuip voor de organisatie tekende, al weken gek werd gebeld door fans die wilden weten hoe ze aan bepaalde U2-merchandise konden komen.

Natuurlijk bood het evenement de fans ook de gelegenheid om al vast in de sfeer te komen voor het eerste Europese concert van de Ieren. Want een optreden van U2 is allang niet meer gewoon gezellig een avondje uit, het is een mediagebeurtenis van formaat geworden. Vooral de extravagante live-shows waar de band bekend om is, hebben de verwachtingen bij pers en publiek hoog opgeschroefd. Daarnaast zijn de twee Nederlandse optredens de eerste mogelijkheid om de songs van de nieuwe cd 'Pop' live te horen.

Deze cd baarde eerder dit jaar nogal wat opzien, omdat zanger Bono Vox en de zijnen voor het eerst van het rock-idioom afweken en een fikse portie dance door de songs gooiden. Geheel onverwacht kwam de transformatie echter ook niet, aangezien Bono al eerder in interviews had laten weten zeer gecharmeerd te zijn van dance-acts als de Prodigy. Bovendien loopt het vermogen zichzelf te vernieuwen als een rode draad door de carrière van de groep en is het juist de muzikale flexibiliteit die ervoor heeft gezorgd dat de formatie al bijna twee decennia in de hoogste regionen van de pop meedraait.

In een ruim twee uur durende show zullen Bono, gitarist The Edge, bassist Adam Clayton en drummer Larry Mullen vanavond en morgenavond trachten hun faam als 'de Stones van de jaren negentig' opnieuw waar te maken. Wie er niet in is geslaagd een kaartje te bemachtigen, kan vrijdagavond toch nog een beetje meegenieten als zowel Veronica (23.40 uur), als de BRTN 2 (23.00 uur) en BBC 1 (00.25 uur) een half uur van het Rotterdamse concert uitzenden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden