Fans maken zich op voor afscheid Michael Jackson
Miljoenen fans van Michael Jackson hebben zich verzameld in Los Angeles om de uitvaart van de King of Pop bij te wonen. Ook elders op de wereld kijken mensen massaal mee.
Hoe de ceremonie zal verlopen, is nog grotendeels in nevelen gehuld. Getuigen hebben gezien hoe elf Aziatische olifanten en zeven paarden via een zij-ingang het Staples Center in Los Angeles werden binnengeleid. Volgens Amerikaanse media wordt daar ook de kist naartoe gebracht. Die zou goud zijn van de buitenkant en blauw fluweel van binnen. Michael Jackson repeteerde vlak voor zijn dood geregeld in het sportcomplex Staples Center om zich voor te bereiden op de nieuwe concertreeks die snel van start zou gaan.
Maar voorafgaand aan het publieke gedeelte neemt de familie van Michael Jackson eerst zelf afscheid in een besloten bijeenkomst. Die begint om vijf uur Nederlandse tijd, en neemt naar verwachting twee uur in beslag. Vanaf zeven uur wordt het evenement wereldwijd uitgezonden. Hoe en wanneer de kist wordt begraven, wordt door de familie nog zorgvuldig stil gehouden.
Van de Nederlandse fanclub zijn vandaag zeven leden aanwezig in Los Angeles, waar volgens de politie inmiddels miljoenen mensen zijn samengekomen. De stad Los Angeles - die voor een half miljard dollar in het rood staat - vreest voor de kosten die de handhaving van de orde met zich meebrengen. De burgemeester begroot die kosten op 2,5 miljoen dollar. "Michael Jackson was een fantastische artiest", verzuchtte hij, "maar moet de belastingbetaler dit allemaal ophoesten?"
Aan de ceremonie nemen onder anderen Stevie Wonder, Usher, Lionel Richie, Mariah Carey en Martin Luther Kijng III deel. "Het wordt een spectaculaire show", aldus een woordvoerder van de familie. In totaal zijn 8.750 mensen uitgeloot. Zij hebben twee kaarten gekregen om bij de uitvaart te zijn. Verder verzamelen zich mensen op alle plaatsen in de stad die met Michael Jackson in verband worden gebracht.
Ook elders in de wereld zijn mensen massaal van plan de uitvaart te volgen, zo blijkt in steden als Hong Kong, Sydney, Londen en Parijs. Op tal van openbare plaatsen en in duizenden cafés en zalen staan grote schermen.