Fans bij kampioenschap Ajax eerst naar huis

Geen huldiging aan vooravond van Koninginnedag

Als Ajax op zondag 29 april of woensdag 2 mei de landstitel wint, dan wordt de club op een andere dag gehuldigd. De kans hierop is groot: Ajax staat zes punten voor op nummer twee AZ. Bij een kampioenschap op één van deze dagen is de huldiging pas donderdag 3 mei. Zondag speelt Ajax tegen FC Twente, woensdag tegen VVV Venlo.

De gemeente vindt het risico van een huldiging op de avond voor Koninginnedag te groot. Burgemeester Van der Laan spreekt over een 'klein rampscenario' omdat het lastig is om extra politiepersoneel te regelen. Veel van hen hebben voor Koninginnenacht al plannen, zei hij gisteren tijdens de raadsvergadering.

Op een vraag van de VVD hoe hij wil voorkomen dat relschoppers tijdens een kampioenschap zondag tóch de stad in trekken, wilde hij alleen kwijt dat hij 'maatregelen' treft. Van der Laan liet wél doorschemeren dat een huldiging 'in een andere context komt te staan' als fans er zondag - net als vorig jaar - een puinzooi van maken. Relschoppers richtten toen op het Museumplein voor tonnen schade aan. Ongeveer 160 mensen raakten gewond.

Van der Laan zegt zich ook nu 'zorgen' te maken over de harde kern van Ajax. Maar hij put hoop uit gesprekken met de club. Hem is beloofd dat de Ajax-leiding de fans in toom houdt. Echt dreigen richting relschoppers wilde hij niet. Feijenoordfans zouden de boel met opzet kunnen verpesten, om Amsterdam een huldiging te ontnemen.

Mocht Ajax niet zondag maar woensdag kampioen worden, dan speelt een ander probleem. Omdat de wedstrijd pas rond tienen eindigt, zouden de NS niet iedereen meer thuis kunnen brengen. Als de club 6 mei tijdens de laatste speeldag (uit tegen Vitesse) kampioen wordt, is de huldiging wél op de dag zelf. Die wedstrijd is eerder op de dag. Maar anders dan vorig jaar zal de huldiging niet op het Museumplein zijn, maar buiten de stad. De omgeving de Amsterdam Arena zou evenveel ruimte bieden.

Zorgen over veiligheid metro
De lokale partij Red Amsterdam heeft gisteren haar zorgen uitgesproken over de veiligheid van de metro naar de Arena, de Oostlijn. De veiligheid is al jaren onder de maat, concludeert ingenieursbureau Arcadis. "Bij een maximale bezetting zoals die kan voorkomen bij evenementen kunnen in geval van een snelgroeiende brand [...] meer dan honderd slachtoffers vallen", schreef Arcadis. Om die reden moet de metro dicht, vindt de Amsterdamse Dienst Milieu en Bouw. Verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes (VVD) wil hier pas later over besluiten, maar liet gisteren al doorschemeren er niets voor te voelen. "Fietsen is duizend keer onveiliger." Extra personeel moet met Koninginnedag grote groepen mensen in goede banen leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden