Fanatieke bestrijders vlooienplaag doden soms hun huisdier
De vlooienplaag slaat weer hevig toe. De vreselijke kriebelbeesten zijn niet weg te stofzuigen. Baasjes strooien poeder, sprayen insecticide en doen de gekwelde huisdieren gifbanden om. Soms is een baasje te enthousiast met verschillende soorten gif en overlijden niet de vlooien, maar het huisdier.
“De beesten zitten weer gigantisch onder”, zegt medewerkster Jolanda van het dierenasiel in Utrecht. Volgens haar is het elk jaar een ramp, als het warm wordt. “iedere keer dat er een zwerfbeest wordt gevonden, zit hij weer onder de vlooien.”
Elke vrouwtjesvlo legt duizend eitjes per keer. In een normale situatie kan het wel een jaar duren, voordat de vlo, na larve en pop te zijn geweest, het levenslicht ziet. Met warm weer wordt er elke drie weken een nieuwe generatie springers geboren. De ergste problemen ontstaan, als mensen met vakantie gaan zonder dat ze hun huis sprayen met inseticide. Veel van de poppen komen uit, als de vakantiegangers weer terugkeren, omdat de beestjes schrikken van de trillingen die door het lopen worden veroorzaakt.
Wie de beesten wil bestrijden, kan kiezen uit poederbanden, gasbanden, druppels, poeder, sprays, ecoshampoo (goed voor het milieu), of groeiremmers. De populaire druppeltjes hebben een nadeel: de vlo valt pas dood, nadat hij bloed heeft gedronken en dus heeft de kat nog wel last van de prik van de parasiet. Dieren die allergisch zijn voor vlooien en dat zijn er heel wat, hebben zeker geen baat bij deze vloeistof die in de nek van het huisdier gedruppeld wordt.
De 'groeiremmers' zijn nog vrij nieuw. Dierenartsen prijzen het aan als een langzaam werkend, maar goed middel. Het huisdier eet een pil die ervoor zorgt dat de eitjes niet uit kunnen komen. I. Berends, assistent van de dierenkliniek Pennekamp en Steenburg in Groningen heeft hier een aardig verhaal bij: “Het middel zorgt ervoor dat de vlooien geen snijtand ontwikkelen waardoor ze het ei niet open kunnen breken.”
Dit verhaal komt C. Noli, in opleiding als specialist dermatologie bij kleine huisdieren, onbekend voor. Volgens haar worden de eieren steriel door het middel. In ieder geval vindt ook zij de groeiremmers effectief in combinatie met een middel voor op de vloer in huis. Dit kan volgens haar het beste een poeder zijn (voor katten) of een spray (voor honden). Vlooienbanden zijn niet zo goed, zegt ze. Sommigen mogen niet nat worden, en de dieren kunnen blijven hangen aan hun band, waardoor ze kunnen stikken.
Het is volgens haar gevaarlijk veel verschillende middelen door elkaar te gebruiken. “Vorige week had ik nog twee katten die door vergiftiging om zijn gekomen.”