Familiezaken

Sylvain Ephimenco (Jorgen Caris) Beeld
Sylvain Ephimenco (Jorgen Caris)

Het leedvermaak echoot uit alle hoeken en gaten van het internet: de spindoctor van Balkenende en strateeg van het CDA, is door zijn vrouw op straat gezet. Overspel, liegen, bedriegen en uiteindelijk worden betrapt.

Sylvain Ephimenco

De man die er voor moest zorgen dat zijn lijsttrekker geen fout zou gaan maken in de campagne, is zelf uit de bocht gevlogen en in het ravijn gedonderd. De bevlekte was ligt voor het oprapen.

Nu zijn er natuurlijk rationele argumenten om de onderbuik van de natie op volle toer te laten borrelen. Jack de Vries staat met zijn partij, het CDA, voor normen, waarden, hoeksteen en nog veel meer (CDA-campagne start op de Dag van het gezin). De vrome gereformeerde die iedere dag bidt, H.M. Kuitert en de Bijbel leest, blijkt ook in het donker graag te knijpen. Bovendien is hij als defensieman met doorgeslagen libido plots chantabel geworden.

Maar ergens zit iets niet lekker. Mijn libertijnse inslag zegt dat je bedlakens en politiek strikt zou moeten scheiden. Die golf van sympathie en medeleven die Clinton tijdens de Monicagate mocht ervaren, zal Jack en zijn adjudant waarschijnlijk nooit bereiken. Als je de bloemetjes buiten zet kun je beter een progressieve politicus zijn dan een christen-democraat. Daar zit natuurlijk een zekere logica in. Maar familieperikelen binnen het politieke bedrijf generen het soort onbehagen dat je onbewust op jezelf betrekt. Ik zag dat zelfs de voornamen van De Vries kinderen in nieuwsberichten worden vermeld. Hoe zou je in een dergelijke situatie reageren?

Nu een ander punt. Hoe zou ik me voelen als mijn eigen broer, week in week uit, mijn columns in diverse media zou afkraken?

In november vorig jaar werd Paul Wilders, de broer van, door de VARA ‘ontdekt’. Ethisch gesproken tegen de grenzen aan. Zeker ook omdat Pauw en Witteman zich als sms-souffleurs van Job Cohen hebben ontwikkeld. Maar OK: Paul mag best een keer zeggen dat hij last van de ideeën van broer Geert heeft en dat je niet op hem mag stemmen. Het probleem is dat Paul volstrekt is doorgeslagen, daarin geholpen door de grondtroepen van de Vara op internet. Op de site van Joop.nl gaat Paul wekelijks tekeer tegen Geert en zijn club.

Deze broedermoord is unilateraal want broertje Geert zwijgt in alle talen. Paul schrijft zelfs openbrieven waarin hij pathetisch opent met ‘Geachte heer Wilders.’ Hoewel altijd inhoudelijk, zit in die columns de kiem van een diepe malaise. Ik wil misschien filippica’s tegen Wilders en de PVV graag lezen maar niet uit de pen van zijn wraakzuchtige broer.

Tussen mijn moeder en rechtvaardigheid, kies ik mijn moeder zei ooit Albert Camus. Je hoeft misschien niet zo ver te gaan maar in een familieband zit impliciet toch iets van reserve of terughoudendheid. Ik hoef ook van de moeder van Rutten, de broer van Halsema of de zus van Cohen helemaal niets te lezen. Bovendien lijkt het me voor de psyche van Paul niet echt gezond. Meestal kiezen familieleden van beroemde of beruchte personen de luwte. Bij Paul Wilders is het andersom. Hij wentelt zich met zichtbaar genoegen en in vol licht in de voetsporen van zijn jongere broer om die van vernietigend commentaar te voorzien. Hij is verbeten, hardnekkig en heeft een missie: broertje(niet)lief laten struikelen. Een moderne versie van Kaïn en Abel.

Wat hij niet begrijpt is dat hij zichzelf uit de anonimiteit heeft gewerkt door zich aan broertje vast te klampen. Zonder Geert geen Paul meer. In die verbetenheid zit iets obsessioneels en dus ziekelijks. Maar voor psychologen is de casus uiterst boeiend. Ooit zal de ‘broer van’ zich eindelijk emanciperen. Maar zolang de manipulerende publieke omroep Vara hem zal opzwepen, zal gehypnotiseerde Paul naar dat ene oog van broer Geert blijven staren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden