'Familiesfeer' leidt tot succes

De kleine commerciële ploeg van VPZ beleeft een euforische winter. Liefst vijf schaatsers nemen deze maand deel aan de Winterspelen.

Antal Crielaard

Hij zegt het in een tussenzinnetje, terloops bijna. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is om een liefdesverklaring uit te spreken aan het adres van de mensen die bij je in dienst zijn. „Ik hou gewoon van die schaatsers”, zegt Bert ten Hove, directeur van schaatsploeg VPZ, genoemd naar zijn assurantiebedrijf. „Ik steek het niet onder stoelen of banken. Ik ben een geweldige liefhebber. Dat we nu met vijf schaatsers naar Vancouver gaan, maakt me enorm trots. Maar we moeten het ook weer niet overdrijven. We rijden daar voor een deel omdat anderen het hebben laten afweten.”

Ten Hove doelt vooral op de tegenvallende prestaties van de TVM-ploeg, die slechts drie schaatsers afvaardigt naar de Olympische Spelen. Met Bob de Jong, Thijsje Oenema, Jorien Voorhuis, Jan Blokhuijsen en Diane Valkenburg is de kleine commerciële VPZ-ploeg na Control, de succesformatie van trainer Jac Orie, de belangrijkste leverancier van olympiërs. „Daar hadden we niet op gerekend”, zegt trainer/coach Erik Bouwman. „Voorafgaand aan dit seizoen hoopten we met twee rijders te gaan. Maar we laten al een poosje zien dat onze visie en onze werkwijze succes opleveren.”

Het succes van VPZ kwam pas op het laatste moment. De Jong, die een eigen weg bewandelt en eigenlijk niet tot de harde kern van de ploeg behoort, plaatste zich (op de vijf en de tien kilometer) als eerste, net als Valkenburg (drie kilometer). Blokhuijsen (vijf kilometer) en Oenema (500 meter) hadden het tweede olympische kwalificatietoernooi nodig. Blokhuijsen rekende begin vorige week af met de TVM’ers Carl Verheijen, Wouter Olde Heuvel en Koen Verweij. Oenema was een paar dagen eerder sneller dan de nog herstellende Marianne Timmer. Voorhuis kreeg op het laatste moment een startplaats op de vijf kilometer bij de vrouwen.

Het zorgde ervoor dat er de afgelopen week volop bedrijvigheid was bij VPZ. Vanwege het grote aantal schaatsers werd een tweede trainer (Emiel Kluin) geaccrediteerd voor de Spelen. Bovendien moest het team op het laatste moment op zoek naar ruimere huisvesting, het eerder gehuurde huis bleek niet groot genoeg voor de uitdijende groep. „Het is nu even hectisch”, aldus Bouwman. „Maar dat geeft niet. Het is een rompslomp, want we moeten echt van alles regelen. Van kledingpakketten tot autohuur.”

Voor Bouwman, die bij VPZ een trainerstrio vormt met Kluin en Erwin ten Hove, vormen de huidige successen een bewijs dat de aanpak die hij en zijn collega’s hebben gekozen de juiste was. „Eigenlijk kun je onze aanpak in vier thema’s samenvatten”, legt hij uit. „We kijken naar fysiek, techniek, tactiek en mentale gesteldheid. En we proberen die vier zaken voor elke sporter zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Op die manier proberen we voor ieder individu een zo goed mogelijk programma te schrijven. Daarbij is communicatie heel belangrijk. Het komt bij ons niet voor dat we iemand aan het einde van het seizoen iets moeten mededelen dat hij of zij nog niet wist. De manier waarop wij het doen kost héél veel energie, maar het levert nu ook wat op.”

Bouwman gelooft heilig in de gekozen weg. „Ik zou het bij Sven Kramer niet op een andere manier doen. Het geloof in onze aanpak is echt heel sterk, overal waar ik of waar wij als team zullen werken, zouden we het op dezelfde manier doen. Onze aanpak is arbeidsintensief, maar we doen er alles aan om de vier wagonnetjes waar het om draait een heel seizoen op de rails te houden. Waar dat op de Spelen toe kan leiden? Bob is een medaillekandidaat, maar ook Blokhuijsen is dat in mijn ogen. Als hij deze vorm weet vast te houden, kan hij heel ver komen.”

De geestelijke vader van de VPZ-ploeg zal een eventueel succes van zijn schaatsers overigens niet van dichtbij meemaken. Ten Hove, die twaalf jaar geleden in het gewest begon met sponsoring, zit nu eenmaal niet graag in een vliegtuig. Maar hij zal er, thuis voor de televisie, niet minder van genieten. „Twaalf jaar geleden had ik niet kunnen denken dat deze ploeg nu op dit niveau zou acteren. Het is geleidelijk gegroeid, soms zelfs bij toeval.”

Lachend: „Maar daar hebben we later wel een goed verhaal bij verzonnen hoor. We hebben een ploeg met daarin subtoppers, die kunnen aanhaken door hun doorzettingsvermogen. Dat tekent hun karakter. En dat van de ploeg. Want boven alles vind ik het belangrijk dat er een familiesfeer rond ons team blijft. We hebben dit samen bereikt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden