Familiepret in het windmolenpark

Zweven aan de wieken van een windmolen, of met een noodgang van de glijbaan naar beneden. Wie weet kan het draagvlak voor windmolens vergroot worden als ze gecombineerd worden met een pretpark.

Wat als je een windboerderij omtovert tot energieneutrale vrijetijdsbestemming? Met die vraag speelde de groene energiecoöperatie Qurrent. Goed, het was niet helemaal de bedoeling dat de pretparkplannen al op straat kwamen te liggen. Maar nu het toch een eigen leven is gaan leiden, wil Mattijs Winter van Qurrent er best het een en ander over kwijt. "Al zijn we nog in de studiefase", blijft Winter benadrukken. Het óf, wanneer en waar - hij kan er nog geen antwoord op geven.

Dat Nederland zal veranderen is onontkoombaar, aldus Winter. Groene stroomvoorzieners zullen in steeds grotere mate het landschap bepalen. Draagvlak ontbreekt alleen vaak nog. Zo'n turbine is prima hoor, maar kan 'ie ergens anders staan? Niemand is tegen schone energie, maar wel tegen schone energie in eigen achtertuin.

Dat verandert volgens Winter als omwonenden profiteren. Als ze zelf bijvoorbeeld mede-eigenaar kunnen worden van een windmolen, en niet een of andere megalomane leverancier alle winst opstrijkt. Maar de Nederlander, denkt Winter, kan misschien ook makkelijker aan een windmolenlandschap wennen als ze een turbine associëren met iets vrolijks. En wat is nu vrolijker dan een pretpark?

Dus stapte de groene stroomcoöperatie naar het vrijetijdsbedrijf Jora Vision, een themaparkontwikkelaar die eerder de Sprookjesboom voor de Efteling en een Japanse dierentuin ontwierp. De opdracht: schets een uitstootvrij attractiepark.

En zo geschiedde. De pretontwerpers verzonnen een boomrijk themapark met her en der een windturbine. Bij binnenkomst loopt de bezoeker via een winkel met groene hebbedingetjes richting de eerste attractie: de Newton's Nightmare. Rondom de mast van deze molen zit een rij stoeltjes die met een rotgang van de fundering naar de wieken schiet, en terug.

Loop verder langs het zonnerestaurant richting de Beaufort Buster (een waterglijbaan die om een windturbine slingert) en vervolg de tocht langs een groentemarkt-in-broeikas en een 'luchtdynamo' (een reuzenrad) naar de topattractie: de Happy Hurricane-achtbaan. Terug langs de Blade Runner (een ritje op de wieken van een molen) en we zijn weer terug bij start.

Na zo'n ronde zijn we vast beter bestand tegen windmolenpaniek. Als het er ooit komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden