Familieportretten scoren op Idfa

Psychologische en therapeutische zoektochten in eigen kring doen het goed bij documentaire-festival

BELINDA VAN DE GRAAF

'A Strange Love Affair With Ego' van Ester Gould is gisteravond, tijdens de prijsuitreiking van het 28ste documentaire-festival Idfa, uitgeroepen tot de beste Nederlandse documentaire. Gould was niet de enige laureaat die in een familieverhaal dook.

In de film portretteert Gould haar zus die aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis leed, en zelfmoord pleegde. De regisseuse die jarenlang als assistent werkzaam was voor veterane Heddy Honigmann, ontrafelt het verhaal van haar zus op originele wijze, aan de hand van portretten van meisjes en vrouwen met dezelfde eigenschappen.

Ook een andere veelbesproken familiefilm viel in de prijzen. 'A Family Affair' van Tom Fassaert, vorige week openingsfilm van het festival, ontving in dezelfde categorie (Nederlandse documentaires) de speciale juryprijs. Beide Nederlandse films zijn sterke familieverhalen waaraan het zelfonderzoek van de egodocumentaire ten grondslag ligt, en waarin op inventieve wijze diepere psychologische en therapeutische lagen worden aangeboord.

Zo ging de hoofdprijs van het festival (12.500 euro) naar 'Don Juan' van de Poolse regisseur Jerzy Sladkowski, het portret van een moeder en haar 22-jarige zoon die niet wil deugen. Oleg staat ingeschreven aan de universiteit van het Russische Nizhny Novgorod, maar hangt liever voor de tv. Moeder vindt haar zoon een autistische lanterfanter, en onderwerpt hem aan onconventionele behandelingen van therapeuten en psychiaters.

Aan de keukentafel heeft Olegs moeder ondertussen gesprekken met haar eigen moeder die haar onverwacht een spiegel voorhoudt. "Een tedere, bitterzoete tragikomedie", concludeerde de jury, "over het rollenspel in therapeutische theaterspelen en familiedrama's."

De jeugd koos 'Sonita' als favoriete documentaire, het portret van een 18-jarige Iraanse vluchteling in Teheran. Sonita wil rapper worden. Haar ouders (we blijven in familiekring) hebben andere plannen. Als bruid is ze zeker 9000 dollar waard. Opmerkelijk is dat de Iraanse regisseur Rokhsareh Ghaem Maghami vanachter de camera nauw betrokken raakt bij het verhaal van Sonita, dat momenteel ook op de eerste plaats van de publieksenquête staat. De hoogst gewaardeerde Nederlandse documentaire in de enquête is 'Boudewijn de Groot - Come Closer' van Suzanne Raes. Een poging om dichter bij de introverte en mysterieuze muzikant te komen, ook via zijn familieleden.

Het documentaire-festival Idfa duurt nog tot en met zondag.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden