Familieman met weinig uitspattingen

Elke maandagavond komt de hele familie over de vloer bij Carlos Slim Helú (72). Op tafel staan traditionele Mexicaanse gerechten, in zijn weinig opvallende huis in Mexico Stad met een klein zwembad in de achtertuin, en zes slaapkamers. Er hangt een Van Gogh in zijn huis, boven de eettafel prijkt een schilderij van El Greco. Verder valt de zwaarlijvige, besnorde Mexicaan op weinig uitspattingen te betrappen. Hij draagt een plastic horloge en koopt confectiepakken van zijn eigen winkelketen, Sears.

Toch is hij de rijkste man ter wereld, wiens persoonlijk vermogen tussen de 52 (Forbes) en 60 (Bloomberg) miljard euro wordt geschat.

De vader van Carlos Slim kwam begin vorige eeuw naar Mexico vanuit Libanon, waar hij de dienstplicht ontvluchtte. Slim senior boerde goed tijdens de Mexicaanse revolutie tussen 1910 en 1917. In deze roerige jaren vergaarde hij een fortuin door het opkopen van onroerend goed. Zoon Carlos bezat zijn eerste aandelenportefeuille op 12-jarige leeftijd, zat in zijn tienerjaren al in bestuursraden van constructiebedrijven en had op zijn 26ste al tientallen miljoenen verdiend.

Aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico volgde hij een ingenieursopleiding, maar besloot zijn loopbaan als investeerder voort te zetten. In de jaren zestig en zeventig bouwde El Ingeniero gestaag aan zijn imperium, maar in de jaren tachtig sloeg de tycoon zijn grootste slag. Of beter gezegd, slagen.

In 1982 kon Mexico niet langer aan zijn schuldverplichtingen voldoen. Noodgedwongen deed de overheid bedrijven in de uitverkoop. Zoals zijn vader destijds, speelde Slim handig in op de nationale onrust. Hij kocht de verzekeringsbank Seguros de México voor een schijntje, evenals winkelketen Sanborns.

De grootste klapper maakte hij in 1990, toen de overheid telecombedrijf Telmex privatiseerde. Slim maakte het logge staatsbedrijf binnen enkele jaren winstgevend, en bracht het onder bij América Móvil, samen met afsplitsing Telcel en telecombedrijven uit achttien landen. Er kwam ook kritiek op zijn monopoliepositie. Telmex bezit nu tachtig procent van het vaste telefoonverkeer in Mexico, Telcel heeft een marktaandeel van circa zeventig procent van mobiele telefonie.

Volgens een recent Oeso-rapport kost de monopoliepositie van Slims telecombedrijven de Mexicaanse economie door de kunstmatig hoge prijzen jaarlijks 25 miljard dollar. Elke Mexicaan zou dagelijks een paar peso's bijdragen aan het fortuin van de superinvesteerder - via diens supermarkten, bouwbedrijven, vliegmaatschappijen, apotheken, banken, restaurants en telecombedrijven.

Met miljardengiften aan sportprojecten, ziekenhuizen en musea probeert de Mexicaan zijn imago ietwat op te poetsen. Maar liefdadigheid is geen prioriteit. Slim is er heilig van overtuigd dat de banen die zijn imperium creëert - naar eigen zeggen meer dan een half miljoen - meer doen tegen de armoede in zijn land.

... de rijkste man ter wereld met zijn telecombedrijf América Móvil gisteren bekendmaakte zijn aandeel in KPN naar 28 procent te willen brengen, waarmee de Mexicaanse entrepreneur zijn tentakels ook naar Europa begint uit te strekken.

In het nieuws omdat ...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden