Familieleden zoeken wanhopig contact met bewoners Sint-Maarten

Beeld AP

Egmacia Patrick (56) uit Den Bosch heeft haar broer op Sint-Maarten nog steeds niet bereikt, vertelt ze met onvaste stem via de telefoon. 

"Ik probeer hem de hele tijd te bellen, maar krijg geen contact. Ik heb mijn zussen op Curaçao gebeld, maar zij weten ook niets. De telefoon blijft daar maar overgaan."

Naast haar broer heeft Patrick ook vier neven op het eiland. Gisterochtend kreeg ze eindelijk een teken van leven van de vrouw van een van hen. "Haar huis is compleet weg. Ze zit in een opvangcentrum en weet niet waar haar man is", verzucht Patrick. "Hij was blijkbaar op straat toen de orkaan uitbrak... Ze was meer aan het huilen dan spreken. Na een paar minuten viel de verbinding weg."

Er zijn wel vaker 'problemen met het weer' op Sint-Maarten, zegt Patrick met gevoel voor understatement, maar ze heeft nog nooit zo lang moeten wachten om contact met haar familie te krijgen. "Ik ben continu door mijn telefoon aan het scrollen, maar via Facebook zie ik niets. Mijn broer heeft geen Facebook. Zijn kinderen wel, maar die hebben er sinds de orkaan niets meer op gezet."

Geen elektriciteit

Sinds de komst van mobieltjes en sociale media is na een ramp vaak snel te achterhalen of familie en vrienden ongedeerd zijn. Met de 'safety check' van Facebook en de website ikbenveilig.nl van het Rode Kruis kunnen mensen zichzelf als veilig markeren, zodat hun naasten met een gerust hart kunnen slapen.

Maar wat als het openbare leven volledig plat ligt, zoals in Sint-Maarten? De berichten van getroffen inwoners bereikten gisteren maar mondjesmaat de rest van de wereld − het eiland zit grotendeels zonder elektriciteit en is slecht bereikbaar. In Nederland doen mensen verwoede pogingen om contact te krijgen met hun naasten.

Ook Kimberly Cheng (24) uit Amsterdam zat lang in spanning, maar inmiddels heeft ze haar vader gesproken. Hij woont op Anguilla, een Brits eilandje dat volgens ooggetuigen is 'getroffen als door een atoombom'. "Zijn huis is overstroomd, maar hij maakt het zelf oké. Mijn vader was heel goed voorbereid: hij had blikjes eten en zaklampen gekocht en houten planken voor zijn deuren en ramen gezet. De orkaan was zo sterk dat alle panelen zijn weggevlogen."

Cheng is opgegroeid op Sint-Maarten en kwam naar Nederland om te studeren. Haar moeder en broertje wonen hier ook, de rest van haar familie woont op het eiland. Irma doet haar denken aan de orkaan Luis, die het eiland in 1995 teisterde. "Ik was drie jaar en herinner me nog dat ik op een kast werd gezet. Het dak vloog eraf. Daarna zaten we twee maanden zonder stroom. Irma roept alle gevoelens op van toen."

Dat er hierna nog een tweede orkaan op komst is (Jose), baart haart grote zorgen. "Mijn vader houdt zich sterk, maar hij zit nu al zonder stroom en water. Hij gebruikt planken uit de vloer om zijn huis opnieuw te barricaderen."

Gelukkig zijn er ook inwoners die hun naasten relatief snel op de hoogte konden stellen. Zoals Marc Arnold, die via zijn werk bij binnenlandse zaken de hand wist te leggen op een satelliettelefoon. "Hij klonk zoals hij altijd klinkt: positief", zegt zijn broer Joost (51) uit Oosterhout. "Zijn huis is een betonnen bunker en zijn auto doet het nog. Hij is nu onderweg om mensen te helpen en dingen te regelen."

Die hulp is hard nodig, want op het eiland is het een totale ravage. "Er zijn volledige zeecontainers door de lucht geslingerd. Bij de buren van mijn broer is het dak ingestort." Joost is blij dat hij zijn broer relatief snel heeft gesproken en niet langer in spanning hoeft te zitten. Al blijven de mogelijkheden om hem telefonisch te spreken beperkt. "Het liefst spring ik in het vliegtuig en ga ik naar hem toe."

Lees meer over orkaan Irma

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden