Familie verkiest stille begrafenis

De lichamen van John F. Kennedy, zijn echtgenote Carolyn Bessette Kennedy en haar zuster Lauren zijn gisteravond in zee bij Martha's Vineyard gevonden. Tegen middernacht werd een poging ondernomen de lichamen te bergen. Het was toen nog niet duidelijk of dit ook zou lukken.

Bert van Panhuis

De Piper Saratoga bleek in stukken te zijn gebroken. Het lichaam van Kennedy bevond zich in het ene deel van de cabine, die van zijn vrouw en schoonzus zaten in een tweede stuk. Van het toestel waren bij het ongeluk ook de vleugels en de motor afgeslagen. Het lichaam van Kennedy was volgens een ooggetuige zwaar gehavend. De zoektocht heeft vier dagen geduurd.

De kustwacht, de marine en de oceanografische dienst ontdekten dinsdagnacht plaatselijke tijd met behulp van onderwatercamera's een deel van de Piper Saratoga, waarin het drietal vrijdagavond verongelukten. Snel daarop konden duikers vaststellen dat het lichaam van Kennedy zich in het wrak bevond. Van de twee vrouwen ontbrak toen nog ieder spoor, maar hun twee lichamen werden gisteravond gelokaliseerd.

Later op de woensdag vertrok Kennedy's oom, senator Edward Kennedy, met zijn twee zoons Ted en Patrick in een motorboot van de kustwacht naar het marineschip Grasp, van waaraf de bergingsoperatie wordt geleid. Het was gisteravond nog niet duidelijk of de patholoog-anatoom het lichaam op het schip of elders zou onderzoeken om de officiële doodsoorzaak vast te stellen.

De Amerikaanse raad voor de verkeersveiligheid, die nauw is betrokken bij het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk, heeft vastgesteld dat tot vijftig kilometer van het vliegveld van Martha's Vineyard de vlucht van de Piper vlekkeloos verliep. Daarna verloor het toestel snel hoogte, van bijna 1900 meter naar 800 meter. Vervolgens zwenkte het naar rechts en steeg weer licht. Na korte tijd draaide het opnieuw naar rechts en begon een diepe duik, met een hoogteverlies van 1500 meter per minuut. In luchtvaartkringen wordt zoiets een 'kerkhofspiraal' ('graveyard spiral') genoemd: het toestel gaat om zijn as tollen en de piloot verliest er elke controle over. Jaarlijks komen talrijke piloten van kleine vliegtuigen bij een dergelijke duikvlucht om het leven.

Over de oorzaak van de manoeuvre van de Piper wordt nog gegist. Het is mogelijk dat het instrumentarium is uitgevallen, waardoor navigeren zeer moeilijk wordt, maar waarschijnlijker is dat Kennedy gewoon aan het verdwalen was in de lucht en niet meer wist wat er met het toestel gebeurde.

Duidelijk is dat door de twee zwenkingen naar rechts het vliegtuig op de open oceaan aankoerste. Daar Kennedy letterlijk is het duister tastte moest hij op zijn instrumentenpaneel vertrouwen. Het is bekend dat hij weliswaar volledig bevoegd was om te vliegen, maar dat hij slechts een oppervlakkige kennis had van het functioneren van het instrumentarium.

De begrafenis van Kennedy en zijn vrouw vindt morgen plaats in New York. De dienst in de kerk van Sint Thomas More heeft een besloten karakter. In deze kerk in de nabijheid van Central Park ging Kennedy's moeder Jackie regelmatig naar de mis. De Amerikaanse president Clinton en zijn vrouw Hillary zullen de kerkdienst bijwonen.

Met deze 'bescheiden' begrafenis wordt kennelijk tegemoet gekomen aan de wens van Kennedy's zuster Caroline Kennedy Schlossberg, die geen grote vertoning wenste. 'Thomas More' is een kleine kerk met slechts 350 zitplaatsen. Aanvankelijk was gedacht dat de familie zou kiezen voor de wat grotere kerk van Sint Ignatius van Loyola, van waaruit Jackie Kennedy vijf jaar geleden werd begraven.

JFK junior en zijn vrouw worden vrijwel zeker niet begraven bij de vermoorde president en zijn echtgenote uit de nationale begraafplaats Arlington bij Washington. Ook de plechtigheden voor Lauren Bessette gebeuren in zeer besloten kring.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden