Familie van Anne Faber: rapporten onthutsend

De forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder waar Michael P. in een forensisch psychiatrische afdeling zat om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij na een eerdere veroordeling. Beeld ANP
De forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder waar Michael P. in een forensisch psychiatrische afdeling zat om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij na een eerdere veroordeling.Beeld ANP

De familie van Anne Faber noemt de verschenen rapporten over Michael P. ‘onthutsend, schokkend, onvoorstelbaar en schrijnend’. “Dit mag niet zonder gevolgen blijven”, aldus de familie.

Redactie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de inspecties Justitie en Veiligheid en de Gezondheidszorg en Jeugd publiceerden donderdag harde rapporten over de onterechte vrijheden die de man die de 25-jarige Anne Faber doodde, had tijdens zijn verblijf in de instelling in Den Dolder. “De bevindingen zijn schokkend en bevestigen tegelijkertijd het beeld dat we door de tragische gebeurtenissen al hadden: dat Michael P. tijdens de tenuitvoerlegging van zijn gevangenisstraf als een vrij man kon gaan en staan waar hij wilde, zonder dat er enig zicht was op wie hij was, wat hem bezighield en wat hij uitvoerde.”

De familie noemt het onthutsend dat het P. lukte informatie over zijn zedenverleden achter te houden voor zijn behandelaars. “Het is bijzonder pijnlijk te moeten vernemen dat professionals in de forensische zorg aan wie de verantwoordelijkheid over deze zedendelinquent is toevertrouwd, ernstig tekort zijn geschoten in de bescherming van de samenleving.”

Volgens hen bestaat de verantwoordelijkheid op deze manier ‘slechts administratief’. “Een papieren werkelijkheid die niet overeenkomt met de realiteit. Met fatale gevolgen.”

In een persoonlijk gesprek heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) volgens de familie namens de overheid excuus aangeboden en de verantwoordelijkheid erkend. “De familie stelt dat op prijs.”

Burgemeester

Ook burgemeester Koos Janssen van de gemeente Zeist, die mede om het onderzoek van de OVV had gevraagd, noemt de conclusies van de onderzoeken naar Michael P. ontluisterend. “De conclusies baren mij ernstig zorgen over de veiligheid en veiligheidsbeleving in de samenleving van Den Dolder en wijde omgeving.”

Janssen vraagt zich af op de instelling waarin P. verbleef, de samenleving voldoende veiligheid kan bieden. Hij heeft minister Dekker gevraagd ‘welke concrete maatregelen hij daadwerkelijk neemt, die de veiligheid en veiligheidsbeleving in Den Dolder versterken’.

Fivoor, de instelling waarin P. verbleef, zegt in een verklaring alles op alles te zetten om herhaling te voorkomen. Fivoor laat weten te werken aan een goede relatie met de gemeente en de directe omgeving van de kliniek. Zo heeft Fivoor direct een verbeterplan opgesteld om ‘het geschonden vertrouwen’ te herstellen. Er is bijvoorbeeld periodiek overleg met onder meer de gemeente.

Lees ook:

Rapport: Michael P. kreeg te veel vrijheden door lange reeks fouten

Er zijn veel fouten gemaakt bij de resocialisatie van Michael P., de man die Anne Faber doodde. Bij zijn geleidelijke terugkeer in de samenleving na zijn gevangenisstraf voor een dubbele verkrachting, is niet gekeken of zijn hernieuwde vrijheden een gevaar zouden opleveren voor de omgeving.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden