Familie: naam op museum of collectie terug

De Staat der Nederlanden en de provincie Gelderland moeten de archeologische collectie van Nijmegenaar G. M. Kam teruggeven aan de familie. De erfgenamen van Kam willen de collectie van hun oudoom eventueel in hun eigen museum gaan exposeren.

Mr. W. Kam uit Den Haag, woordvoerder van de 'museumfamilie', laat de overheden volgende week weten dat hij naar de rechtbank stapt om namens zijn familieleden zijn gelijk te halen. Kam realiseert zich dat het een jarenlang slepende kwestie kan worden. De familie vindt het echter onverteerbaar dat de overheden zich niet aan contractueel vastgelegde bepalingen houden.

G. M. Kam stichtte begin deze eeuw in Nijmegen zijn eigen museum. Daarin stelde hij eigen en andermans opgravingen van Romeinse resten ten toon. Volgens de familie is, toen de collectie destijds aan de Staat werd geschonken, vastgelegd dat de Kamcollectie en het museum G. M. Kam onlosmakelijk met elkaar verbonden zouden blijven.

Nijmegen krijgt echter een nieuw kunstmuseum, Het Valkhof, dat in juni opengaat. In dat museum krijgt de Kamcollectie een eigen plek met een aparte vermelding. De familie wilde dat de naam Kam op de gevel van het nieuwe museum zou komen te staan. Het conflict liep hoog op. In januari hakte het ministerie van OC & W de knoop door en bepaalde dat de naam van het museum Het Valkhof zou blijven.

De familie vindt volgens W. Kam dat de overheden daardoor de overeenkomst hebben geschonden. ,,Er is een onrechtmatige daad verricht.''

De familie beraadt zich nog over de aanstaande opening van Het Valkhof. Mogelijk laat zij via een kort geding verhinderen dat de Kamcollectie daar te zien is. ,,We kunnen eisen dat de stukken in museum Kam moeten blijven totdat er een uitspraak in de hoofdprocedure is.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden