Familie mag lintje dode tegen borg houden

DEN HAAG (ANP) - Na het overlijden van een door de koningin gedecoreerde, sturen de nabestaanden de versierselen die bij een decoratie horen in 80 procent van de gevallen terug naar de Kanselarij der Nederlandse Orden. Als de familie het niet vanzelf doet, is een herinneringsbrief zes tot acht weken na het overlijden meestal voldoende. Want de uitgereikte lintjes blijven altijd eigendom van de Staat, al kan de familie wel een eeuwigdurende bruikleen afkopen, aldus een woordvoerster van het Kapittel voor de Civiele Orden.

ANP

Enkele honderden families kiezen jaarlijks voor de bruikleen, zegt zij. Daarvoor moeten zij een borgsom betalen, die varieert van 2093 euro voor het Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw tot 178 euro voor een Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bruikleen kost voor de zogenoemde eremedailles in goud, zilver en brons enkele tientjes. De bruikleen is onbeperkt. De Kanselarij krijgt wel versierselen van meer dan een eeuw oud terug, volgens de woordvoerster.

De eretekenen die de Kanselarij retour krijgt, gaan naar de keurmeesters. Die nemen de medaille of ster onder de loep. Veel onderscheidingen worden zonodig gerestaureerd, grondig schoongemaakt en gaan dan naar de volgende decorandus. ,,Maar de bijbehorende linten zijn altijd gloednieuw hoor'', verzekert de woordvoerster. Knoopsgatlintjes moeten de gedecoreerden zelf kopen en die blijven dus hun eigendom.

Medailles, spelden en sterren die te veel hebben geleden of die te vaak zijn hergebruikt, worden omgesmolten. De opbrengst van het edelmetaal vloeit terug in de staatskas.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden