Familie Lubbers neemt slechts bescheiden deel in HIM Furness

ROTTERDAM (ANP) - De familie Lubbers neemt genoegen met een bescheiden rol in HIM Furness, de opvolger van de Hollandia Industriële Maatschappij (HIM). Na herplaatsing van de eigen aandelen en een emissie van nieuwe aandelen houdt de familie van ex-premier Ruud Lubbers een belang van 15 procent in de nieuwe onderneming over.

Dat staat in een persverklaring die de HIM gisteren heeft verzonden na afronding van de aankoop van Furness. De familie Lubbers heeft nu nog een belang van ruim 48 procent in de HIM. Ze is voornemens het aanstaande 15 procents belang voor een langere tijd te behouden.

De bescheiden rol van de familie Lubbers in HIM Furness komt niet helemaal uit de lucht vallen. Op 22 oktober werd al bekend dat de familie het belang in de Mercon Groep en een vordering op een windmolenpark in Amerika van de HIM had gekocht. Als gevolg van de daardoor ontstane financieringsbehoefte (42 miljoen gulden) wil de grootaandeelhouder maximaal 250 000 aandelen HIM herplaatsen.

De emissie, waardoor het belang van de familie Lubbers nog verder verwatert, is bedoeld om de overname van Furness te bekostigen en het vermogen verder te versterken. De HIM zal voor ruim 50 miljoen gulden nieuwe aandelen uitgeven. ABN Amro Rothschild voert zowel de herplaatsing als de emissie uit. Dat gebeurt nog deze maand via een onderhandse plaatsing die gericht is op professionele beleggers.

Het nieuwe HIM Furness belooft zijn (aanstaande) aandeelhouders flinke winstgroei. Dit jaar verwacht het bedrijf een nettowinst van 3,5 miljoen gulden. Voor de jaren 1997 tot en met 1999 voorziet het management een aanzienlijk verder herstel van de resultaten. HIM Furness is actief in de auto- en bedrijfswagenbranche, de havens en logistiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden