Familie Le Pen ontdekt haar plafond

Absolute meerderheid is ver weg: hoe groter het Front National, hoe eensgezinder de tegenstanders

KLEIS JAGER

Het Front National heeft een teleurstellend resultaat geboekt bij de regionale verkiezingen gisteren. Vooraf hoopte de partij op een zege in een of twee regio's, maar de nationalisten lopen opnieuw tegen hun beperkingen aan.

Het Front National (FN) heeft de grote winst in de eerste ronde niet kunnen omzetten in concrete resultaten. Vorige week zondag eindigde de partij in zes van de dertien regio's als eerste, maar het staat nu met lege handen na een opmerkelijk hoge opkomst van de kiezers.

Marine Le Pen en haar nicht Marion Maréchal Le Pen verloren in de emblematische regio's Nord-Pas-de-Calais-Picardie (noorden) en Provence-Alpes-Côte d'Azur (zuiden) van de centrum-rechtse ex-ministers Xavier Bertrand en Christian Estrosi.

De partij van Bertrand en Estrosi: Les Républicains (LR), blijft de regerende Parti Socialiste (PS) uiteindelijk twee regio's voor. LR kreeg zeven regio's, de PS vijf.

Het FN wordt opnieuw geconfronteerd met het gegeven dat macht in Frankrijk alleen is weggelegd voor wie een absolute meerderheid haalt. Om meer dan 50 procent van de stemmen te krijgen, is vaak een alliantie met een andere partij nodig en niemand werkt met het FN samen.

Het zal Marine Le Pen zorgen baren. Hoe groter de winst van haar partij, hoe moeilijker het voor haar wordt in de tweede ronde. Bij elke dreigende doorbraak versperren tegenstanders haar de weg.

Ondanks dit plafond is de invloed van het FN, dat definitief bij de politieke hoofdstromen van het land hoort, bijzonder groot. Le Pen brengt LR in existentiële problemen. Deze partij wordt verscheurd door de vraag of het een duidelijk rechtse of meer een middenkoers moet varen. Het goede resultaat van LR is een steun in de rug voor ex-president Nicolas Sarkozy die betoogt dat verrechtsing het enig mogelijke antwoord op het FN is.

De socialisten kunnen zeggen dat zij goed weerstand hebben geboden. Maar zij zijn de komende jaren niet vertegenwoordigd in de regio's waar zij zich na de eerste ronde terugtrokken. Heel pijnlijk is het verlies van de prestigieuze regio Parijs, na zeventien jaar, aan LR.

Zelf meent Le Pen dat zij de klassieke tegenstelling tussen links en rechts al heeft opgeblazen. "Het gaat nu niet meer om een strijd tussen links en rechts, maar om een strijd de tussen voorstanders van globalisering en patriotten." Alle partijen zullen een inhoudelijk antwoord moeten geven op het FN. Alleen zeggen dat de partij weerzinwekkend is - premier Manuel Valls beweerde vrijdag dat het FN een burgeroorlog in Frankrijk kan ontketenen - zal niet genoeg zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden