Familie Kirchner laat na twaalf jaar armoedig land achter

Economie zit in zwaar weer en inflatie giert al jaren rond 25 procent

Ze hield een videoconferentie met Vladimir Poetin, opende een nieuwe fabriek voor onderdelen van auto's en vierde een satellietlancering, allemaal afgelopen maand. Je zou haast vergeten dat de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner over zeven weken plaats maakt voor haar opvolger. In 2007 volgde ze haar echtgenoot Néstor Kirchner op. Het koppel heeft in 12 jaar Argentinië ingrijpend veranderd.

In de acht jaar dat Cristina Fernandéz de Kirchner - in Argentinië beter bekend als CFK - vanuit de Casa Rosada, het presidentieel paleis, het land bestuurde hield ze liefst 135 rechtstreekse televisietoespraken. Alleen al dit jaar deed ze dat twee maal per week en duurde een gemiddelde toespraak 41 minuten.

Ter vergelijking: haar echtgenoot Néstor sprak gedurende zijn presidentschap van vier jaar (2003-2007) slechts twee maal tot de bevolking, beide keren 'slechts' 7 minuten. De toespraken worden verplicht live uitgezonden op alle tv- en radiokanalen en de president gebruikt ze te pas en te onpas om de successen van haar regering te etaleren of om de oppositie aan te vallen.

Aanhangers van de Kirchners spreken van de década ganada, het gewonnen decennium waarin de economie herstelde van een zware crisis in de jaren na 2002. De armoede zou zijn gehalveerd en tal van progressieve rechten, zoals het homohuwelijk, transgenderwetten en de flitsscheiding, werden ingevoerd. Maar volgens kerken en de katholieke universiteit is de armoede nauwelijks afgenomen en leeft nog steeds een vijfde van de Argentijnen onder de armoedegrens.

"Ik zie toch vooral veel verloren kansen", zegt auteur Hugo Alconada Mon, die meerdere boeken schreef over het presidentskoppel Kirchner. Hij beaamt de successen, maar wijst ook op de mislukkingen van Kirchners regering: "Het economisch beleid is rampzalig. Daar heeft ze een potje van gemaakt", aldus Alconada Mon.

De Argentijnse economie zit in zwaar weer en de inflatie giert al vijf jaar rond de 25 procent. Het boodschappenmandje van de Argentijn wordt elk jaar schrikbarend duurder en het land kampt met dagelijkse stakingen van werknemers die flinke loonsverhogingen eisen om hun koopkracht op peil te houden. "De statistieken worden verdonkeremaand en de publieke opinie gemanipuleerd", vertelt Alconada Mon.

De regering van Kirchner betaalt volgens hem grote sommen geld aan bevriende media om positief te berichten over het beleid. "Kritische journalisten wordt de mond gesnoerd of moeten pesterijen van overheidsdiensten ondergaan", vervolgt hij.

Deze week doken documenten op over vermeende afluisterpraktijken van oppositieleden, rechters en journalisten door de Argentijnse geheime dienst.

En dan is er die innige vriendschap van Kirchner met de Russische president Vladimir Poetin. Deze week spraken de twee staatshoofden met elkaar via een videoscherm - wat weer live werd uitgezonden op de Argentijnse televisie - over Syrië, de export van Argentijnse biefstukken en de door Rusland gefinancierde bouw van een nieuwe kerncentrale.

"Je bent de échte wereldleider in de strijd tegen het terrorisme", zei Kirchner liefkozend tegen Poetin, die op zijn beurt de Argentijnse president de belangrijkste partner van de Russen in Zuid-Amerika en een dame met gratie en stijl noemde. "Het tafereel leek op een tienerstel dat elkaar net verkering had gevraagd", luidde het hoofdredactioneel commentaar van dagblad La Nación.

Vergeleken met Evita

Cristina Fernández de Kirchner is vaak vergeleken met Eva Duarte de Perón: Evita, de beroemde eerste echtgenote van president Juan Domingo Perón (1946-1955). In veel Argentijnse huiskamers hangt een portretje aan de muur van de voormalige presidentsvrouw. De regelmatige aanwezigheid van CFK in de huiskamers van Argentinië is in zicht, de grondwet verbiedt haar een derde achtereenvolgende termijn. Ze heeft niet aangegeven wat ze na haar presidentschap gaat doen. Aanhangers speculeren over een terugkeer als president in 2019. Haar tegenstanders hopen dat het blijft bij een nieuw portretje aan de muur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden