Familie Khano is bang en hoopvol tegelijk

door Bart Zuidervaart

Voor de Syrische familie Khano is de politieke situatie meer dan een interessante kwestie. Trouw volgt hen, terwijl ze wachten en hopen op een generaal pardon.

Dinsdagnacht om één uur zette Dani Khano (21) de tv uit. Moe van het chaotisch verlopen spoeddebat, maar vooral hoopvol over de afloop. Minister Verdonk is door de Kamer naar huis gestuurd, dus is Dani gelukkig.

„Die vrouw zegt: Ik ben de baas hier, en jullie moeten luisteren. Gelukkig heeft de Tweede Kamer dat niet gedaan. Met een nieuwe minister wordt alles beter.”

Het complete Syrische gezin, vader, moeder en vier kinderen, volgt de ontwikkelingen in Den Haag op de voet. Ze hebben alle hoop gevestigd op een pardonregeling, maar zijn tot dat moment afhankelijk van een uitzetstop. De familie is uitgeprocedeerd en verblijft al acht maanden in een schuur van de familie Grevers, op het platteland in Winterswijk.

Dochter Boushra (16) was zenuwachtig tijdens het debat, totdat de ChristenUnie in het begin van de nacht de motie van afkeuring tegen Verdonk steunde. De motie werd daardoor aangenomen en Boushra’s humeur klaarde op. „We gingen heel tevreden naar bed.”

Of daar echt reden voor is, blijft onduidelijk. Het is nog altijd onzeker of het kabinet de uitzettingen wil opschorten, daarna is het afwachten of de familie onder de reikwijdte van een pardonregeling valt. Als deze er al komt. „We zijn nog steeds bang”, zegt Dani, een dag na het debat. „Alles verandert zo snel. We weten niet wat er zal gebeuren.”

Marco Grevers, de man die hen onderdak verleent, spreekt daarom van ’een wanvertoning’. „Als het kabinet een aangenomen motie niet onmiddellijk uitvoert, is de democratie ver te zoeken.”

De familie doet niets anders dan zich zorgen maken, zegt hij. „Ze klampen zich overal aan vast. Dan zijn ze uitgelaten, dan depressief. Het gaat alle kanten op. Soms hoor ik ze schreeuwen tegen elkaar. Dat komt door de onzekerheid.”

Het gezin zegt dat ze alles hebben gedaan om terug te keren naar hun thuisland, maar dat Syrië ze niet accepteert. Verdonk verklaarde dinsdagmiddag nog dat Syrië ’op korte termijn’ met vervangende reispapieren komt. Dat zou vertrek naar Syrië dichtbij brengen, zeker als de uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers doorgaan.

Volgens hun advocaat Bart Toemen zal het zo’n vaart niet lopen. „Syrië geeft bijna nooit vervangende reispapieren af, zeker niet voor gedwongen uitzettingen”, weet hij uit ervaring. „Syrië heeft eerder verkondigd dat er documenten onderweg waren, maar we hebben nog niets gezien.”

De familie rest één ding, zegt hij. „Blijven zitten en wachten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden