Familie Blokker leegt spaarpot om bedrijf te stutten

130 miljoen Winkelketen krijgt financiële injectie van familie Blokker.

ELISA HERMANIDES

Anders dan V&D heeft Blokker een aandeelhouder die nog wél bereid is in de buidel te tasten, zodat het winkelconcern zichzelf nog net op tijd kan heruitvinden.

Niet zo gek, want Blokker is nog altijd in handen van de familie Blokker. Gisteren werd bekend dat de familie bijspringt om het bedrijf financieel te stutten: het winkelconcern heeft een bijstorting gekregen van maar liefst 130 miljoen euro om het eigen vermogen op te krikken tot 544 miljoen euro eind 2015.

Dat de familie nu bijspringt, illustreert wel hoe groot de problemen van Blokker zijn.

Het concern, dat behalve de Blokker-formule ook winkels heeft van onder meer Bart Smit, Leen Bakker, Xenos en Big Bazar, heeft last van teruglopende verkopen in de huishoudsector en de keiharde concurrentie van onder meer Action en webshops als Coolblue en Bol.com.

Het winkelbedrijf maakte over 2015 een verlies van 52 miljoen euro, meer dan dubbel zoveel als in 2014 toen het bedrijf voor het eerst in zijn geschiedenis een verlies te verstouwen kreeg, van 20 miljoen euro. Het verlies komt niet alleen voort uit negatieve marges op de verkopen door kortingen en lagere prijzen, maar ook uit alle kosten die het bedrijf maakt om een ommekeer te bewerkstelligen. Denk aan reorganisaties en het vernieuwen van winkels.

Om mogelijke twijfels aan de financiële gezondheid van het bedrijf teniet te doen, is afgesproken dat Blokker voor meerdere jaren geld kan lenen van de aandeelhouder zodat het concern sowieso aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

Blokker Holding doet van alles om het lek te dichten. Vorige maand werd bekend dat 450 Blokker-winkels in een rap tempo worden vernieuw; 150 andere winkels worden mogelijk gesloten. En voor de tweede keer verdwijnen er 390 banen bij de bekendste formule van de onderneming. Eerder kondigde het bedrijf al aan 250 banen te schrappen bij Xenos. Recent werd bekend dat de kleinere kookketen Cook&Co alle fysieke winkels sluit en verder gaat als webwinkel.

Behalve in de huishoudsector, waar de omzet afnam met 1,7 procent, zag het bedrijf ook de omzet op het gebied van speelgoed dalen met 0,3 procent. De categorie wonen noteerde een plus van 0,4 procent. De totale omzet was met ruim 2 miljard 1 procent lager dan 2014.

Online heeft de Blokker Holding te lang te weinig betekend. Het bedrijf maakt wel een bescheiden inhaalslag op het web: de omzet van de webshops steeg in 2015 naar 133 miljoen, ten opzichte van 98 miljoen euro een jaar eerder.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden