Familie Bilal B. laakt Valeriuskliniek

(Novum) - De psychiatrische inrichting Valeriuskliniek had Bilal B. in augustus niet voorwaardelijk mogen ontslaan. Hij maakte nog geen heldere indruk en was niet klaar om weer in de maatschappij te worden opgenomen. Dat schrijft de familie van B. maandag in een verklaring, die in het bezit is van de NOS.

De 22-jarige Amsterdammer Bilal B leed volgens de familie al sinds 2003 aan een psychiatrische stoornis. Hij werd in april op last van de rechter opgenomen in de Amsterdamse Valeriuskliniek, waar werd vastgesteld dat hij aan schizofrenie leed. Hoewel hij op de gesloten afdeling zat, is hij een aantal keer weggelopen. In samenwerking met de politie kon hij steeds worden teruggevonden en worden teruggebracht naar de kliniek, schrijft de familie. Hierover is steeds overleg geweest met de behandelaar en begeleiders van B. Het bleek dat hij steeds wegliep uit de open tuin en dat daar weinig aan gedaan kon worden.

B. had zelfmoordneigingen en leed aan wanen maar werd in augustus voorwaardelijk vrijgelaten. Zijn familie heeft de afgelopen zes weken drie keer contact gehad met de kliniek en verzocht om aanpassing van de dosering van zijn anti-psychotica. Bilal nam donderdag zelf contact op met de crisisdienst en verzocht om opname op de gesloten afdeling. Hij verklaarde niet meer in te kunnen staan voor zichzelf, dat hij dwanggedachtes had en stemmen hoorde in zijn hoofd, schrijft de familie.

Zondag was B. op eigen verzoek met begeleiding op stap. Hij onttrok zich aan de begeleiding en stapte rond het middaguur het politiebureau in het stadsdeel Slotervaart binnen. Hij sprong over de balie en stak een agente in haar nek en borst. Toen zij probeerde te ontkomen, stak hij haar nogmaals twee keer in de rug. Een andere agent werd in nek en schouder gestoken. De gewonde vrouw trok haar wapen en schoot haar belager neer. Hij overleed korte tijd later.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden